Černou komedii Parazit (2019) prostě musíte vidět. Ukáže vám, jak velké mohou být sociální rozdíly

Černou komedii Parazit (2019) prostě musíte vidět. Ukáže vám, jak velké mohou být sociální rozdíly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chcete konečně vidět film, kde děj je prakticky nepředvídatelný? Pusťte si jihokorejský komediální thriller Parazit z roku 2019 a přesvědčíte se, že nic není tak, jak si myslíte.

Film Parazit pojednává o chudé rodině, která je však velmi mazaná a snaží se dostat do domácnosti bohatého podnikatele. Co se stane při střetu dvou naprosto rozdílných světů? Tato černá komedie plná prvků satiry a dramatu vás nebude nudit. Děj je naprosto nepředvídatelný. Thriller dostal také řadu ocenění.

Film měl celosvětový úspěch a vyhrál několik Oscarů

Tento jihokorejský film, který natočil Bonga Joon-ho, je nepředvídatelný od začátku do konce. Premiéru měl 21. května na filmovém festivalu v Cannes v roce 2019. Stal se také v historii prvním jihokorejským filmem, který získal cenu Palme d´Or. Podle kritiků byl považován za nejvydařenější film roku 2019. Jeho úspěch dokládá i fakt, že celosvětově vydělal přes 266 milionů dolarů.

TIP: zajímají váš články o snech? Více se jistě dočtěte v rubrice sny

Předlohou filmu byla skutečná událost

Předlohou pro tento film se stala skutečná rodina, která však pocházela z Francie. Rodina si vzala dvě sestry jako služebné, které týrala, a sestry poté vyvraždily celou rodinu. Tato černá komedie, která měla poměrně malý rozpočet, stála jen 11 milionů dolarů a získala hned několik Oscarů. Například za nejlepší původní scénář, nejlepší režii nebo nejlepší obraz. Rovněž získala Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a mnoho dalších cen.

Chuďas se vetře k boháčovi

Malá čtyřčlenná rodina, žijící v suterénním bytě a jen s omezeným příjmem, se snaží splnit si svoje sny. Od univerzitního studenta dostávají amulet, který má splnit jejich sny a slibuje jim bohatství. Otec rodiny nakonec získává práci v bohaté rodině, kterou přesvědčí, že je domácí učitel, i když to není pravda. Postupně pod falešnými profesemi, do rodiny boháčů proniká celá chudobná rodina.

Střet dvou sociálních vrstev

Začnou se dít nečekané věci. Odhalují se dávno zapomenutá nebo skrytá tajemství, intriky a mnoho jiných podivností. Střet dvou velmi odlišných světů je až bizardní. Vynalézavost chudobné jihokorejské rodiny vás překvapí a chvílemi nebudete věřit, co všechno je možné vymyslet. U tohoto komediálního thrilleru se rozhodně nebudete nudit, a pokud si někdy v polovině filmu už budete myslet, že víte přesně, jak to dopadne, věřte, že se pletete. Vyústění děje je naprosto nečekané.

Režisérovi se třásly ruce, když vracel rekvizity

Film se natáčel pouhých 77 dnů. A když režisér Bong vzpomínal na natáčení, uvedl v internu pro korejský magazín Cine21, jak se mu natáčelo v prostředí velice moderního domu bohaté korejské rodiny. Tento dům i část rekvizit byly vypůjčené, a když vracel ultramoderní odpadkový koš, třásly se mu ruce. Měl strach, aby ho nepoškodil, protože tato rekvizita stála neuvěřitelných dva a půl tisíce dolarů.

Jihokorejská černá komedie rozhodně stojí za zhlédnutí. Nenechte si ji ujít ani vy. Názorně ukazuje, jak velké sociální rozdíly mezi lidmi mohou být.