Celebrity pod lupou: S léty zraje Jiří Vyorálek jako víno. A jako policista vypadá pěkně drsně

Celebrity pod lupou: S léty zraje Jiří Vyorálek jako víno. A jako policista vypadá pěkně drsně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zahrál si v dobových seriálech České století, První republika či Já, Mattoni, ale ukázal, že ani kriminální žánr mu není cizí. Objevil se v Cloně, v Raplovi a také v Poldovi. Nově se na něj můžeme těšit po tříleté pauze v seriálu Stíny v mlze.

Tam vytvořil vyšetřovatele, který dokáže vzbudit respekt. Herec na sobě určitě zapracoval a vypadá hodně mužně. V druhé sérii se opět potká jako vyšetřovatel s kolegyní Petrou Špalkovou, se kterou tvoří ústřední dvojici vyšetřovatelů na ostravském policejním oddělení vražd.

Vyorálek se seriálovým synem
Vyorálek se seriálovým synem | Zdroj: Lukáš Oujeský / © Česká televize

Rozhovor s Jiřím Vyorálkem

Jaký byl návrat k seriálové partě Stínů v mlze po tříleté pauze?

Bylo to, jako kdyby k žádnému většímu časovému odstupu od první řady nedošlo. Scénář napsal opět Zdeněk Zapletal, zůstal režisér Radim Špaček i většina týmu. Takže jsme se setkali jako jedna velká rodina. První řadu jsme točili v době koronavirové pandemie a byli jsme buď na place, nebo hodně času zavřeni v hotelu. Navázali jsme tak pěkné a silné přátelské pouto, takže nástup do druhé řady byl hladký.

Co se u vaší postavy Martina Černého změnilo?

Diváci vědí, že na konci první řady mu život visel na vlásku. A tak se z toho střelce na první dobrou stal přemýšlivějším a trošku rozvážnějším. Ale v zásadně to pořád zůstává ten stejný ranař, jen je starší a má větší zkušenosti. S Ostravou se už sžil, a dokonce začal občas používat některé ostravské výrazy. Myslím, že se mu tam líbí, zažil spoustu životních zlomů i změn v soukromí. Diváci mohou být zase zvědaví, bude to pestré.

Soukromí vašich postav je výraznou částí seriálu Stíny v mlze. Myslel jste na to, jak reální policisté musí řešit soukromé věci?

Máme dobré zrcadlo v podobě našich policejních poradců, kteří se za dobu spolupráce stali i přáteli. Často se setkáváme i mimo natáčení a povídáme si o životech. Slýchám od nich, jak musí skládat dohromady pracovní život a soukromí a jak hledají tu rovnováhu. Zjišťuji i způsob, jakým případy řeší. Jak jsou do toho lidsky zainteresovaní, protože se neustále brodí bahnem. Je to jejich denní chleba a zároveň musí třeba fungovat taky jako rodiče.

První řada nabídla i pohled na vztah otce a syna. Rozvíjí se i v druhé řadě?

Nebudu prozrazovat, jakým způsobem, ale je to jedna ze zásadních linek, která postavu Martina Černého formuje. Vztah k synovi ho staví do tak vyhrocených situací, že se svým jednáním dostává na velmi tenký led. A musí zvážit, jestli se bude chovat v mezích zákona, nebo půjde za hranu.

Čeho si všímáte nejvíc při prvním čtení scénářů kriminálních seriálů?

Hlavně toho, jak je příběh rafinovaně vystavěný. Nesmí být všechno jasné na první dobrou. Zajímají mě různé odbočky, kličky, slepá ramena a takové ty zoufalé okamžiky kriminalistů, kdy nevědí, kudy dál, a situace se zdá být neřešitelná. To je podle mě kořením příběhu.

Od konce natáčení nových dílů uběhlo pár týdnů. Už jste se rozloučil se svou rolí, tedy s Martinem Černým?

Tuhle postavu jsme společně s Radimem Špačkem dotvářeli, přirostla mi k srdci. Nějakou dobu ze mě vyprchával, to přiznávám. Přeci jenom jsem mu věnoval dvakrát tři čtvrtě roku života, a to už ve vás něco zanechá. Vzpomínky zůstanou, ale jde se dál.

záběr z natáčení
záběr z natáčení | Zdroj: Martin Popelář / © Česká televize

Na co se těšit

Druhá série bude řešit hodně vztahy s dětmi. Petra Špalková jako Magda Malá bude řešit dilema, jak zvládat svou práci a zároveň se neodcizit své dceři Amálce v podání Anděly Tiché (dcera herečky Petry Špalkové).

Seriálový syn Jiřího Vyorálka alias Martina Černého, kterého hraje Tomáš Mrvík, se dostane do problémů. Martin Černý bude riskovat svoji kariéru tím, že se ho pokusí z průšvihu dostat a v druhé půlce seriálu nastupuje na scénu sériový vrah.

Ten se Magdě ozve prostřednictvím e-mailu a snaží se kriminalisty vtáhnout do své kruté hry. Závěrečný díl druhé série se jmenuje Poslední případ a je to opravdu poslední epizoda. Třetí série se neplánuje. Tvůrci se drží osvědčené pravdy, že se má v nejlepším přestat.

Zajímavosti o druhé sérii seriálu Stíny v mlze

  • Seriál měl při 12 dílech celkem 130 natáčecích dnů v průběhu jednoho roku. Natáčelo se od 28. 2. do 9. 10. 2023.
  • Štáb čítal 50 lidí. Napsáno bylo 784 stran scénářů.
  • Natočilo se 989 obrazů. Bylo realizováno 24 nočních frekvencí.
  • Natáčelo se v 250 různých lokacích v exteriérových a interiérových prostředích.
  • V seriálu vystupuje 221 postav. Během filmování se před kamerou objevilo také 30 skutečných policistů a 20 kaskadérů Na natáčení se průběžně podílelo rovněž zhruba 1 000 komparzistů.
  • V seriálu se objevilo na 150 vozidel včetně nákladních aut, kamionů, autobusů, skútrů, dále pak tramvaj, vlak, jachta i vrtulník
  • Produkčně nejnáročnější scénou v seriálu byla pravděpodobně sekvence únosu autobusu z 10. dílu, na které se podílelo kromě herců a základního štábu ještě spousta dalších lidí včetně policejní zásahové jednotky, kaskadérů, pyrotechniků či početného komparsu.

Seriál je v jarním plánu České televize.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text