Celebrity pod lupou: Oslňující, přitažlivá, lidská, ale i opuštěná a zklamaná životem. Taková byla Jana Šulcová

Celebrity pod lupou: Oslňující, přitažlivá, lidská, ale i opuštěná a zklamaná životem. Taková byla Jana Šulcová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V mládí patřila k našim nejžádanějším herečkám, které byly pro krásu obdivované muži, pro přirozený šarm ženami. Vytvořila celou řadu nezapomenutelných rolí, které s námi zůstávají i po její smrti. A děkujeme za ně.

Dokázala diváky rozesmát jako Kateřina Horáková, jedna z odvážných manželek, které pustily děti na dobrodružnou výpravu na Apaluchu v komedii S tebou mě baví svět. Stejně lidsky ztvárnila i starostlivou Helenu Olivovou, maminku roztržitého prvňáčka Jirky, v seriálu My všichni školou povinní. V historickém dramatu Otakara Vávry Oldřich a Božena se divákům ukázala v celé své kráse s trochu tajemným, ale zároveň velice svůdným výrazem, který ještě umocňoval příjemný hlas.

Není divů, že po ní dlouhé roky její herečtí kolegové šíleli a snažili se dostat do její přízně. Ani nemusela umět koketovat. Její trochu smutné oči, dlouhé řasy a ženskost byly silnými zbraněmi. Muže spíš odrážela, ale samozřejmě se jí jejich pozornost líbila. Jenom pár z nich však mělo to štěstí, že je pustila do svého života.

Jedním z nich byl herecký kolega Oldřich Vízner, se kterým měla dvě dcery, Terezu a Rozálii. Když ji manžel opustil kvůli mladší kolegyni, nesla to těžce a žal utápěla v alkoholu a lécích na deprese. To se začalo odrážet na jejím zdraví.

Nebezpečné závislosti ji zbavil pobyt v nemocnici, kde po nezdařené operaci žlučníku bojovala o život. Tuto zkušenost popsala herečka v jednom starším rozhovoru, kde uvedla, že měla asi pětiprocentní šanci na přežití a bylo jí tak mizerně, že na alkohol nepomyslela a ani jí nechyběl. Tato drsná zkušenost jí pomohla vážit si života a přiměla ji změnit se. Smířila se i s tím, že stárne a její krása pomalu uvadá. Začala na svém věku nacházet i pozitiva.

Jeden čas se v médiích spekulovalo o jejím vzhledu, který už ani z dálky nepřipomínal tu krásnou ženu, která pletla mužům hlavy. Média spekulovala o tom, že za změnami v obličeji stojí dlouhodobé problémy s alkoholem a nepovedené zákroky plastické chirurgie, konkrétně lifting obličeje a úprava horních i dolních víček. To však Jana Šulcová vyvracela a vysvětlovala, že několik let po operaci štítné žlázy měla problémy s dvojitým viděním a musela jít na operaci oka. Právě po této operaci se její obličej hodně změnil.

Celý její život jako by provázely nešťastné události s lékaři a měla vždy celou řadu komplikací. A všechno to začalo už u jejích rodičů. Tatínek jí zemřel, protože lékařka nepoznala žloutenku a léčila ho na bronchitidu. Místo nutné diety tak jedl normální stravu, a tak mu ztvrdla játra. Když zemřel, bylo jí dvacet let. Za pár let přišla i o matku, která měla plicní embolii.

Právě kvůli rodičům nikdy nevzala roli, kde by se musela odhalit. Byli hodně přísní a neodpustili by jí to. Oldřicha a Boženu točila v době, kdy jí bylo 37 let, a půl roku se na to připravovala. Nakonec jí pomohl vtipný Jiří Bartoška, který poznamenal, že je na tom mnohem lépe než on, protože studená voda studánky ho připraví o mužství, a tak se žádný herec před kamerou ukazovat nechce.

Právě na tomto natáčení si ji vyhlédl známý obdivovatel žen Ladislav Frej, který byl jedním z mála hereckých kolegů, kteří měli u svůdné Šulcové šanci. Ve stejné době o ni usiloval i Martin Stropnický, ale Frej vyhrál. Oba byli v té době zadaní, a tak románek tajili. Najevo tak vyšel mnohem později, kdy se Frej vztahem pochlubil. Dokonce to byl on, kdo milostný poměr ukončil kvůli své tehdejší manželce Věře Galatíkové, která jeho milostné avantýry špatně snášela a byla vážně nemocná.

Kromě filmu našla Jana Šulcová mnoho příležitosti v televizní tvorbě. Čas od času se objevovala v televizním dramatu Kotva u přívozu a účinkovala v několika známých seriálech,a to například Byl jednou jeden dům, Nejmladší z rodu Hamrů, Tajemství proutěného košíku, Dnes v jednom domě nebo Horákovi.

Od poloviny 90. let už se objevovala kvůli zdravotním obtížím méně často, naposled ve vedlejší roli v thrilleru Daria z roku 2020. Ten si můžete připomenout 7. srpna na Prima Max.
Zdroje článku: