Bez lítosti: Doživotně odsouzený Miloslav Širůček si trest vysloužil za vyvraždění své rodiny

Bez lítosti: Doživotně odsouzený Miloslav Širůček si trest vysloužil za vyvraždění své rodiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Krajský soud v Táboře se musel v roce 2006 opět vrátit k případu vraha Miroslava Širůčka, který v Tučapech na Soběslavsku zastřelil svého bratra a rodiče. Nejvyšší soud v Brně zrušil výrok o doživotí a nařídil, aby krajský senát prozkoumal důkladněji Širůčkův motiv k vraždě.

Soud měl také zvážit vrahův možný návrat do společnosti po odpykání trestu. Zřejmě se soudci doživotní trest za tři zmařené životy zdál příliš. Nové soudní řízení se mělo více zaměřit na psychiatrické a psychologické posudky. Soudci se rovněž nepozdávalo objasnění motivu Širůčkova řádění a žádal hlubší prozkoumání.

natáčení dokumentu
natáčení dokumentu | Zdroj: FTV Prima

Mladý muž, který vraždil, nebyl u soudu poprvé, ale předchozí provinění bylo pouze v oblasti krádeží aut. Miloslav Širůček byl v soudní síni naprosto klidný, jako by si ani neuvědomoval, že je ve hře jeho život. Nepociťoval žádnou lítost a na otázku, jak se cítí, odpověděl, že duševně i fyzicky dobře.

Na rozdíl od soudce měl dědeček obžalovaného jasno a prohlásil, že doufá v potvrzení doživotního rozsudku.

Šťastné soužití to u rodičů nebylo

Rodičům se ztrácely peníze a ani nová partnerka jejich syna jim nebyla po chuti. Miloslav Širůček měl pocit, že rodiče protežují jen jeho bratra, který podle něj nic nedělal, jen se povaloval a kouřil marihuanu. Občas doma létaly i facky.

Špatné rodinné ovzduší se vyhrotilo 22. listopadu roku 2004, kdy se Miloslav hodně pohádal s otcem. Důvodem byly jeho velké dluhy. Rodiče raději přepsali majetek na druhého syna Davida, a to se Miloslavovi nelíbilo. Otec ho také požádal, aby se odstěhoval, protože ho podezíral z drobných krádeží.

Když po hádce otec odjel z domu, Miloslav si vzal jeho revolver a v kotelně dvěma střelami do hlavy zabil bratra, kterého předtím škrtil. Tělo zahrabal pod uhlí. Počkal, až se otec vrátí, a zastřelil i jeho. Vzal mu peníze a odvezl je své přítelkyni. Po návratu domů si ještě počkal na matku. Ani tu neušetřil a zastřelil ji. V domě byli i tři psi. Dva z nich odvezl do psího hotelu a jednoho zavezl do lesa. Naštvalo ho, že mrtvému bratrovi ohryzal koleno.

Potom ještě čtyři dny žil s mrtvolami v domě, jako by se nic nestalo. Sousedům řekl, že měli jeho příbuzní autonehodu. Nakonec šel na policii a udal se. Bez lítosti.

věznice
věznice | Zdroj: FTV Prima

U soudu několikrát změnil výpověď, jako by se tím bavil. Neprojevil ani náznak lítosti a po celou dobu byl v soudní síni klidný a vyrovnaný, jako by mluvil o filmu, který viděl.

V jedné z verzí uvedl, že rodiče zavraždil jeho bratr David a on ho zastřelil v sebeobraně. Také se zmínil, že v domě byl cizí člověk.

Odborný lékařský posudek stanovil, že pachatel netrpí žádnou duševní chorobou. Za vším byla nejspíš zášť vůči rodičům, kteří se mu snažili pomáhat, a vrahův pocit, že mají rádi jen jeho mladšího bratra. Doživotní trest byl nakonec potvrzený.

Zajímavý dokument o vrahovi, kterého Kájínek označil za bajkaře, jenž po věznici trousil samé lži, je ve vysílání TV Prima 18. února večer.

Zdroje článku: