Zlatá labuť: Gestapo chce na místě popravit Židy, Ireně byla nabídnuta lobotomie

Zlatá labuť: Gestapo chce na místě popravit Židy, Ireně byla nabídnuta lobotomie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladý Kamil Pulkráb zmizel a nikdo neví, kde je. Řada lidí by mu chtěla pomoct, ale nemá jak. Gestapo na sebe nenechalo dlouho čekat a všichni musí zůstat v obchodě, dokud se smrt mladého Němce nevysvětlí. Hess chce popravit Kamilova otce, Mauera a sotva šestiletého Adama, o kterého se Mauerovi starají.

Vyděšené Ester se ujala Anna Mauerová a obě našly útočiště u Petra v bytě. Markéta o ně pečuje, aby dokázala Petrovi, že je na ni spolehnutí. Petr hasí „požár“ a žádá o pomoc Grubera. Nakonec je Hess odvolaný a nikdo nepřišel o život. Ale gestapo slibuje, že Kamila najde a pověsí. A s ním i každého, kdo by mu chtěl pomáhat.

Hess a Gruber
Hess a Gruber | Zdroj: TV Nova

V noci se Kamil objeví v obchodě, Mach mu nabízí pomoc, ale vyplašeny mladík mu nevěří a prchá z obchodu. Nemá ani doklady, ani peníze. Starý Pulkráb odmítá bez mladého odjet ze země, přestože odjezd je už naplánovaný za pár dní.

Vrací se babi!

Babi je po návratu spokojená, protože si každý den užívala, jako by měl být ten poslední. Alespoň přivezla trochu dobré nálady i holkám. Nad Prahou hřmí letadla, večer se musí zatemňovat.

Irena je jako zvíře zahnané do kouta

Irenina matka balí a bere chlapce na „venkov“. To Irena ještě netuší, že venkovem nemyslí jejich sídlo, ale že odjíždí do Ženevy. Lukáš jí nebrání. Chce, aby byli kluci v bezpečí. Ona s tím sama nic nenadělá a otec jí už začal vyhrožovat, že ji nechá zbavit svéprávnosti, pokud nenastoupí k léčbě. Ta prý nemusí být tak hrozná. Doktorka Schneiderová přišla s novinkou. Nemusela by se podrobit elektrošokům. Stačí malá operace mozku, která je hitem v Americe. Jde o lobotomii, jednu z nejkontroverznějších lékařských metod v dějinách lidstva.

Irena stále vzdoruje, ale poté, co se dozvěděla, kam matka veze děti a s vyhlídkou, že je hned tak neuvidí, už ve svém rozhodnutí není tak pevná. Poznala to na ní i Alena, když se za ní zastavila v obchodě. Přišlo jí, že se s ní Irena loučí.

Kamil našel útočiště

Marek a Bára se opět potkávají. Tentokrát u Báry na půdě, kde má dílnu Martin. Bára prosí Záhoře, zda by Kamilovi nemohl nějak pomoct. K jejímu překvapení zjistí, že je Kamil jen o pár metrů od ní. Jenže ani půda není moc bezpečná, a navíc Gruber jasně Petrovi řekl, že když zjistí, že Kamilovi někdo pomáhá, nechá pověsit „tu jeho prodavačku“. Kdyby Kamila Němci našli, potrestali by všechny obyvatele domu.

Nová postava schovaná pod srdíčkem se objeví na začátku prosince. Kdo to asi bude?

 

Zdroje článku: