Želary: Otestujte své znalosti o jednom z nejsilnějších snímků českého filmu

Želary: Otestujte své znalosti o jednom z nejsilnějších snímků českého filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dechberoucí příběh ženy, která musela před nacisty uprchnout do českého pohraničí. Snímek Želary v hlavní roli s Aňou Geislerovou sbíral jedno ocenění za druhým. Jak obstojíte v kvízu o jednom z nejúspěšnějších českých filmů po roce 1989?

Během druhé světové války musí hrdinka Eliška opustit vysokou školu, svého milého, město, dokonce i vlastní identitu. Musí utéct na nějaké odlehlé místo, kde ji jen tak nikdo nepozná, a tak se rozhodne pro útěk do jedné z vesnic nedaleko hranic. V novém domově nakonec najde nejen úkryt před nacistickou hrozbou, ale také nová přátelství a ačkoliv to nečekala, dokonce i lásku. Nová obec byla skvělým místem pro úkryt před válkou. Byla zastrčená, zapomenutá kdesi v horách a konflikt se jí prakticky nedotkl. Zvrat přichází ve chvíli, kdy se do oblasti dostane Rudá armáda. Dojde k postřelení vojáka a Rusové si myslí, že místní jsou fašisti. Až posléze se celá situace vysvětlí, je už však pozdě a mnoho lidí z obce je usmrceno.  

Jedním ze zajímavých aspektů filmu je to, jak vyobrazuje život na venkově během války a jak se mění hlavní postava v čase, jaký má postoj k životu, ideálům a prioritám. Většina scén byla natočena v autentickém prostředí, což přidává příběhu na autentičnosti. Želary mají dodnes místo v srdci českého diváka kterékoliv generace a snímek si nenechali ujít ani zahraniční filmoví kritici. A co vy, sledovali jste pozorně? To si můžete otestovat v našem krátkém kvízu.

Srdcervoucí snímek si odnesl řadu Českých lvů, a dokonce si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film. Ačkoliv tuto nominaci neproměnil v sošku, jedná se o snímek, který zanechá v divákovi opravdu velký otisk.

Zdroj článku:
  • Autorský text