Vyšetřování paranormálních jevů v osmdesátých letech odhalí nový komediální seriál s Jiřím Macháčkem a Janem Cinou

Vyšetřování paranormálních jevů v osmdesátých letech odhalí nový komediální seriál s Jiřím Macháčkem a Janem Cinou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve spolupráci s německou ZDF se čeští filmaři rozhodli divákům nabídnout počin To se vysvětlí, soudruzi!, osmidílný komediální seriál. Děj se inspiroval medializovanými paranormálními jevy. Podle producenta a režiséra Matěje Chlupáče v Československu skutečně existoval ústav, který zkoumal zajímavé paranormální jevy.

Tak to vypadá, že český divák sice nebude večery trávit s agentem Mulderem a agentkou Scullyovou, ale do tajů těch největších záhad mu pomohou nahlédnout skeptický vyšetřovatel David Zajíc (Jiří Macháček) a jeho kolega, naivní a nadšený vědec Vojta Bek (Jan Cina). Dojde i na únosy mimozemšťany, náboženské zázraky, agresivní činy neuvěřitelných příšer a podobné vylomeniny, které vlády všech zemí neústupně tají, aby nevznikla globální panika.

záběr z natáčení
záběr z natáčení | Zdroj: © Česká televize

Hraju Davida Zajíce, člověka, který pracuje v ústavu paranormálních jevů. Oficiálně se zabývá satanistickými vzkazy v imperialistické hudbě, má plnou kancelář gramodesek, ale ve skutečnosti se tam spíše zašívá. Ale má tam svůj tajný projekt. Do toho vlítne mladý inženýr Bek, který trochu rozhodí jeho klid,

řekl ke své roli ČTK Macháček.

Ovšem i ti nejpověřenější z pověřených, i ti nejutajenější agenti musí podléhat kontrole. A právě to je okamžik, kdy na scénu přichází dvojice agentů StB, která je stejně neuplatná a chytrá, jako by byla z FBI. Drsnou agentku Snížkovou, která hned každého dokáže posoudit, si zahraje Anna Fialová a jejího protřelého kolegu Horu Leoš Noha.

Nesourodou skupinu dobrodruhů doplní Lenka Termerová v roli profesorky Milady Minterové, která i přesto, že je kandidátkou věd v oboru energetiky, pracuje v ústavu jako sekretářka.

Seriál režírují Matěj Chlupáček a Michal Samir podle scénáře Mira Šifry, Lucie Vaňkové a Marie Staré. Natáčení je plánováno v Liberci, na Ještědu, v Karlově Studánce i ve studiích České televize na Kavčích horách, kde je zřízena laboratoř Ústavu paranormálních jevů.

Není to poprvé, co se filmaři dali dohromady s německou ZDF. Z této spolupráce už v minulosti vznikly zajímavé seriály pro celou rodinu, jakými jsou např. Arabela, Návštěvníci nebo Létající Čestmír.

Ten střet nadreálného a reálného světa je úžasné téma, chápu, že ho Němci mají rádi, ale bych byl nerad, aby vzniknul dojem, že to, co teď děláme, by se mělo s Návštěvníky nebo Arabelou nějakým způsobem srovnávat. Snažíme se o svébytné dílo,

podotkl Macháček.

Seriál by se měl ve vysílání ČT objevit v příštím roce.

Zdroje článku: