Vynalézavý knihkupec Vrána z filmu Vrchní, prchni! nás baví už přes 40 let

Vynalézavý knihkupec Vrána z filmu Vrchní, prchni! nás baví už přes 40 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z filmu se za tu dobu stal skutečný evergreen, přestože hlavní postava je vlastně záporná. Knihkupec Vrána je nezodpovědný, věrnost mu nic moc neříká a vesele podvádí třetí manželku. Není zrovna svědomitým otcem a s výživným na děti z minulých vztahů to nepřehání.

Řada scének už patří do lidového folklóru („Vypadá jako Vrána, ale je to Králík!“ nebo „Stěrače stírají, ostřikovače stříkají, klakson troubí.“) a rádi si připomínáme oblíbené herce, kteří už s námi nejsou. Kdo by neznal symbolické tříkolové vozítko Velorex, které je dnes k vidění už jen na srazech veteránů, nebo píseň Severní vítr.

Knihkupec Dalibor Vrána (Josef Abrhám) je věčně bez peněz. Prodejem knih si moc nevydělá. To, co dostane, z větší části spolykají alimenty na děti. Svou situaci se tedy rozhodl vyřešit hodně originálním způsobem. Využije toho, že si ho někdo v restauraci spletl s číšníkem a začne inkasovat za útratu. Časem se stane jakýmsi nepolapitelným fantomem pražských restaurací a když už jsou v Praze všichni ve střehu, expanduje i do mimopražských restaurací. Nakonec vykutálený podvodníček doplatí na svého vlezlého souseda pana Pařízka (Zdeněk Svěrák), který v něm pozná podobu s falešným vrchním.

Do kina si na premiéru zašlo přes 1,5 milionu diváků a úsměvný příběh dokáže i po letech přilákat k obrazovkám davy diváků. Autor scénáře Zdeněk Svěrák psal Vránu na míru pro herce Petra Nárožného, ale Smoljak ho obsadit nechtěl a vybral si Josefa Abrháma. Nárožný v té době účinkoval s Luďkem Sobotou a Miloslavem Šimkem a ve všech scénkách byl prezentován jako cholerický vztekloun. Josef Abrhám si tak mohl opět zahrát se svou manželkou Libuší Šafránkovou.

Nebyla to však Šafránková, kdo na sebe ve filmu dokázal strhnout pozornost. Jednoznačně nejsvůdnější ženou byla ve filmu mladá Dáda Patrasová, která navíc dokázala svou sprchovací scénou pořádně podráždit mužskou fantazii.

Další nezapomenutelnou postavou byla šedá myška Douchová. Její představitelka Zuzana Fišerová Svátková byla neokoukanou tváří. V dětství sice párkrát před kamerou stála, ale když se připravovalo natáčení tohoto filmu, pracovala v kanceláří podniku Restaurace a jídelny a zařizovala filmařům povolení pro natáčeni v hospodách. K roli tak přišla úplně náhodou.

scéna z knihkupectví
scéna z knihkupectví | Zdroj: Filmové studio Barrandov / © Česká televize

V roce 2021 byla v Praze v místě, kde bydlel Vrána, postavená nová autobusová zastávka, která nese jméno „U Prdlavky“, podle přezdívky, kterou si falešný vrchní vysloužil kvůli svému Velorexu. Stylově zastávku pokřtil Zdeněk Svěrák.

Film je v nabídce České televize na začátku prosince. Najdete ho také na prima+, VOYO a Netflixu.

Zdroje článku: