Výměna manželek: Věra se brání, had taky musí jíst. Tak dostal domácího mazlíčka sedmileté Elišky

Výměna manželek: Věra se brání, had taky musí jíst. Tak dostal domácího mazlíčka sedmileté Elišky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dvě rodiny, dva životní styly a naprosto rozdílný přístup k dětem. Věra a Martin jsou spokojení a bylo jasné, že žádné změny ve svých životech neplánují. Hlavní je přece finanční odměna. Bude na pivo! Nikola už si natáčení prožila v pubertě a spolu s Jirkou byli jen zvědaví.

Rodiny

Věra (43) žije s Martinem (44) a mají dvě děti, Míšu (10) a Elišku (7). V malém dvoupokojovém bytě na Žižkově mají ještě celou řadu zvířat (hadi, králíci atd.). Mají je proto, že to viděli u svých známých, tak si je pořídili také, aniž by moc přemýšleli o tom, že jim zvířecí nájemníci zaberou dost místa v malinkém bytě.

Věra je doma hlavou rodiny. Je výbušná a přítel se tak naučil být potichu, aby měl doma klid. Uvedl, že mu vadí hlavně to, že Věra nedokáže nic ušetřit a kromě asi 8,5 tisíce korun, co společně za měsíc prokouří, Věra utratí ještě hodně za pivo.

Nikola (29) a Jirka (32) žijí s dětmi Eliškou (5) a Jirkou (4) v prostorném čtyřpokojovém bytě v Náchodě. Nikola byla ve Výměně jako dcera účastnice ve 12 letech a účast jí pomohla najít si cestu k matce v problematickém období puberty.

V Náchodě

Věra Jirkovi moc sympatická nebyla, ale protože to není konfliktní člověk, tam kde by jinému „bouchly saze“, on se zasmál. Jen se občas podivil nad nápady, se kterými Věra přišla. Vadily jí výkresy dětí na lednici. Odůvodnila to tím, že je musí složitě sundávat, když uklízí. Ale uklízela vůbec? Jirka usoudil, že prostě nemohla nic najít, tak si vymyslela takovou hloupost. Zasmál se i nad tím, že moc často se v domácnosti pere prádlo a že se moc často koupou děti. Voda je přece drahá. Jirka ani Věru nikdy neviděl, že by se sama koupala, ale tvrdila mu, že očistu provádí, když on není doma.

Přestože Věra pracuje v kuchyni, Jirkovi se ani s vařením nezavděčila, takže si nakonec připadala zbytečná. I o děti se ve velké míře staral Jirka. Bylo mu divné, že se Věra ptala, zda může občas dát malému synkovi na zadek.

V Praze

Nikola je žena plná energie, ale jak během výměny zjistila, získává ji od svých dětí a od manžela. V náhradní rodině tak byla hodně vysílená, hlavně z toho, že jí bylo jasné, že nedokáže na zaběhlém systému nic změnit.

Míša byl velkou část pobytu na škole v přírodě, takže se starala o Elišku. Ta jí přišla na svůj věk hodně zakřiknutá, bez zájmu o cokoliv a také přišla na to, proč to je. Děti v rodině sice nikdo netýral, ale nikdo se jim ani nevěnoval.

Co Nikola nedokázala pochopit, byla absence stolu, kde by si celá rodina mohla sednout k jídlu. Dětí byly zvyklé jíst u svých stolků a dospělí u konferenčního stolku v obýváku. Tam i spali. Místo pro hada a jeho velké terárium se v bytě našlo, ale sednout si k jednomu stolu nešlo.

Když si na Martinovi vymohla stůl a židle, tak záměrně vytáhl v obýváku matraci na podlahu, aby ukázal, že místo v bytě není. Údajně je potřeba prostor pro matraci, kdyby měli návštěvu.

Nikola byla také zaražená z toho, jak Martin pořád poukazoval na nedostatek peněz, ale klidně přiznal, že s partnerkou vykouří každý krabičku cigaret denně a Věra ještě hodně holduje pivu.

Když chtěla Nikola vzít Elišku na procházku, zjistila, že má jediné plátěné boty, takže v mokru ven nechodí. Zarazilo ji malé množství dětského oblečení ve skříni, chybělo i více ponožek a podobné drobnosti. Nejsou na to peníze. Přitom mladá maminka také nežije v přehnaném luxusu, takže ví, že holínky by pro Elišku v sekáči pořídila za 40 korun a po vyprání by měla funkční a praktické boty do nepohody.

Jenže v rodině ani není čas chodit s dětmi ven. Však se nějak zabaví. Elišce ani nikdo nikdy nečetl před spaním pohádku. Proč taky? Že holka moc nemluví, nic nezná a na nic nemá názor? To si rodiče nevšimli. Na logopeda není čas a pohádky jsou podle Martina kravina. Jemu také nikdo nečetl a vyrostl. A Věra raději tráví čas u cigarety a kafíčka a sleduje lidi v protějších bytech, jak sama uvedla. Šmírování ji baví.

Na závěrečném posezení

Jirka už pochopil, že říkat něco Věře je zbytečné. Když viděl Martina, hned mu bylo jasné, že ani s ním nemá smysl se o něčem bavit. Kdo nechce, nic neslyší.

Nikola si postěžovala, že jí nepřišlo rozumné vzít Elišce králíka, kterého měla v pokojíčku a starala se o něj, a nakrmit s ním hada. Na to jí rozhořčená Věra vmetla do obličeje, že had musí žrát. Co mu teda měla dát, radši to dítě?

To už i Nikola pochopila, že nic nezmůže. A ještě se dozvěděla, že má hrozné děti. Ony totiž potřebují péči, a to se Věře moc nelíbilo. Jak Jirka během výměny podotkl:

Když někdo nemá na nic čas, tak proč si pořizuje děti?

Je docela možné, že nějaké děti Věra a Martin viděli u známých, stejně jako hady, a tak si je prostě pořídili.

Zdroje článku: