Vlezlý a zanedbaný, přesto ale slavný. Na nejotravnějšího detektiva všech dob nelze zapomenout

Vlezlý a zanedbaný, přesto ale slavný. Na nejotravnějšího detektiva všech dob nelze zapomenout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Řeč je samozřejmě o Columbovi, chlapíkovi, který rafinovaným a vytrvalým vyslýcháním dostal vrahy do situace, že už si přáli být odhaleni, aby se „poťouchlíka“ v pomačkaném baloňáku a s levným doutníkem zbavili.

Seriál Columbo vybočoval a od ostatních kriminálních seriálů, které vsázeli na sympatie hlavního hrdiny, šel tak trochu proti proudu. Columbo nebyl ani náznakem pohledný, dokonce působil až zanedbaně, nebyl bohatý a neměl pletky se sekretářkou. Na obrazovkách se s premiérovými díly objevoval celkem 35 let. Seriál byl průkopníkem techniky, kdy se nejprve ukázal zločin a pak ho Columbo vyšetřil. Poručíka Columba už před Peterem Falkem hráli dva herci: Bert Fret ve filmu a Thomas Mitchel na divadelních prknech.

Ikonický šatník poručíka Columba kompletně dodal Peter Falk – balonový plášť, oblek, boty a další drobnosti. Falk si koupil slavný kabát, když ho zastihla bouřka v New Yorku v roce 1967. Stál ho 15 dolarů.

Úplně první epizoda z roku 1971, Vražda podle knihy, byla režírována Stevenem Spielbergem čtyři roky předtím, než ho proslavil film Čelisti.

Druhá manželka Petera Falka, Shera Danese, se objevila v šesti epizodách v letech 1976-1997. Někteří vrazi byli v seriálu opakovaně ztvárnění stejnými herci. Patrick McGoohan hrál vraha čtyřikrát. Jack Cassidy a Robert Culp se jako vrahové objevili každý třikrát. William Shatner a George Hamilton hráli každý tuto roli dvakrát.

Peter Falk získal 4 ceny Emmy za ztvárnění poručíka Columbo, a to v roce 1972, 1975, 1976 a 1990. I přes úspěch postavy neměl Peter Falk moc dobré vztahy se studiem Universal. Šlo hlavně o slib, že ho nechají také režírovat, ze kterého se snažili vykroutit. Nakonec režíroval pouze jednu epizodu, a to v roce 1971.

Jako v jiných populárních seriálech, i v tomto případě se slavní herci snažili o získání malých epizodních rolí. Pozorný divák si určitě zapamatoval Jamie Lee-Curtis, Kim Cattrall nebo třeba Martina Sheena.

Columbo jezdí v nespolehlivém kabrioletu Peugeot 403 z roku 1960. Během let měl dvě poznávací značky. Vtipné je, že svůj vůz měla i paní Columbová. O té je zmínka v 31 epizodách, ale nikdy se neobjevila před kamerou.

Kromě Columba a jeho psa jménem Pes byl jednou z nejčastěji se objevujících postav seržant Kramer Bruce Kirbyho, který se v letech 1974 až 1990 objevil šestkrát.

Když se Peter Falk vrátil do 6. řady seriálu v roce 1976, říkalo se, že vydělává 300 000 dolarů za epizodu. Když se série v roce 1989 vrátila na scénu, tato částka se zdvojnásobila na 600 000 dolarů za epizodu.

Slavný poručík a jeho pes se dočkali i bronzové sochy, která je překvapivě v Maďarsku v centru Budapešti. Odhalena byla v roce 2014 a Maďaři tvrdí, že Peter Falk má v rodokmenu známého maďarského politika, novináře a spisovatele Miksu Falka.

socha poručíka Columba v Budapešti
socha poručíka Columba v Budapešti | Zdroj: David Canty / Shutterstock

Postava poručíka Columba žije tak trochu svým životem i mimo televizní obrazovky — existuje celá řada stránek, které jeho život mají zmapovaný hodně podrobně. Je tak známo, že Peter Falk lhal, když tvrdil, že v seriálu nebylo zmíněno jeho křestní jméno. Diváci zjistili, že byl zmíněn jako Frank, a dokonce bylo v jedné epizodě u důkazních materiálů vidět, jak je na štítku napsáno Frank Columbo. Pozorní diváci také zaznamenali, že byl v minulosti Columbo v americké armádě a sloužil v korejské válce. Jeho nejoblíbenějším jídlem bylo chilli a slané krekry. Nepohrdl ani vejci natvrdo. Z nápojů měl nejraději černou kávu.

Columbo nesnášel zbraně, žádnou u sebe nenosil. Jen jednou stiskl spoušť, když prováděl experiment v epizodě z roku 1975.  Ani jeho postava se nevyhnula chybám. V rozporu je jeho tvrzení o dětech, kdy v několika epizodách zmiňuje, že děti má, ale potom zase tvrdí, že ne.

Zdroje článku: