Vladimír Kratina: Urostlá postava ho předurčila pro role silných, zemitých mužů, často s komplikovaným charakterem

Vladimír Kratina: Urostlá postava ho předurčila pro role silných, zemitých mužů, často s komplikovaným charakterem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herce lze v současné době vidět v seriálu ZOO, kde vytvořil jednu z nejsympatičtějších postav – svérázného Raula. Ten se rozhodl odejít z rodinné firmy a žít si po svém. Žije u rybníka, kde učí lidi rybařit a spravuje skromnou chatovou osadu. Herec, který v mládí lámal dívčí srdce, je stále ve skvělé formě.

Vladimír Kratina letos v únoru oslavil 71 let, ale nebýt šedin, klidně by mohl hrát i postavy o generaci mladší. Svou kariéru začal v menších divadlech, ale zakotvil v Činoherním klubu v Praze. Mužný zjev uplatnil nejen na divadelních prknech, ale i v celé řadě filmů. Divákům rozhodně utkvěl jako Drtikol ve filmu s Tomášem Holým Prázdniny pro psa (1980). Z posledních snímků stojí za připomenutí hodně zajímavý film Promlčeno (2022), kde si zahrál menší roli po boku Karla Rodena.  

Seriál ZOO není rozhodně jeho první seriálovou zkušeností. Objevil se například ve velké roli v seriálu Letiště nebo v oblíbených projektech Místo v životě, Soukromé pasti, Místo zločinu Plzeň, Labyrint. Už méně se o Kratinovi ví, že je také výborným folkovým zpěvákem.  

Už 7. nebo 8. dubna si můžete sympatického herce připomenout ve filmu Stav ztroskotání, snímku z roku 1983,  který se moc často na obrazovkách neobjevuje. 

Stav ztroskotání

Martin Zounar a Sagvan Tofi
Martin Zounar a Sagvan Tofi. | Zdroj: TV Nova

Po Sonátě pro zrzku (1980) se režisér Vít Olmer podruhé spojil se spisovatelem a scenáristou Vojtěchem Vackem. Vzniklo teenagerovské dobrodružství vodáckého oddílu. 

Vodácký oddíl pluje na dvou pramicích a jedné kánoi po Ohři. Oddíl vede Tom (Vladimír Kratina) a Honza (Martin Zounar). Ze starého dřevěného mostu na ně hází skupina mladých Romů igelitové pytlíky naplněné vodou, kterým říkají vodní bomby. Když se vodáci utáboří, vydají se za Romy, kteří putují pěšky kolem řeky. Setkání s nimi končí rvačkou, a dokonce ani návštěva Romů u vodáckého táboráku nedopadne dobře. Ivana (Kateřina Pindejová) si však stačila všimnout, že Rom Karčí (Sagvan Tofi) je hezký mladík.  

Před sjížděním peřejí svěří Tom finance oddílu vodačce Janě (Markéta Glancová). Ta se potom s Pípákem (Michal Hofbauer) a Jindrou (Stanislav Aubrecht) vydá krást třešně. Při útěku před hlídačem Jana ztratí peněženku. I přes to, že je oddíl bez prostředků, chtějí všichni pokračovat. Vedoucí Tom proto vyhlásí „stav ztroskotání“ a vyzve všechny, aby dali dohromady peníze a jídlo. Během cesty si mladí občas něco přivydělají, ale také se jim ztrácí jídlo i peníze. 

 Z krádeží podezírají jak Romy, tak i jeden druhého. Jelikož Ivana nevěří, že jsou Romové zloději, chce je očistit. Připraví past, do které se chytí jeden z vodáků. Zloděj musí opustit oddíl a vodáci pokračují dál, stejně jako skupina Romů. Tentokrát jsou jejich vztahy přátelské.  

Ve filmu se objeví celá řada známých herců, a to včetně budoucího režiséra Filipa Renče. Společnost mu kromě Kratiny budou dělat třeba Michal Suchánek, Martin Zounar, Yvetta Blanarovičová, Kateřina Brožová nebo Michaela Jílková

K vidění: NOVA 07.04.2023 11:35, NOVA CINEMA 08.04.2023 13:10

Zdroje článku: