Veselé příhody z natáčení v podání legendárního herce Lubomíra Lipského

Veselé příhody z natáčení v podání legendárního herce Lubomíra Lipského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený herec se narodil v Pelhřimově, ale dlouhá léta bydlel v Praze na Vinohradech. Dožil se velmi požehnaného věku 92 let. Pojďte se s námi podívat na humorné příběhy z natáčení filmů, ve kterých se jeden z našich nejoblíbenějších herců objevil.

Trošku doušku pro uvolnění

Při natáčení slavného filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, který natočil jeho bratr Oldřich, čekalo Lubomíra Lipského příjemné překvapení. Tím byla scéna, kdy se po velkém flámu objeví v posteli se Stellou Zázvorkovou. Aby prý byli více autentičtí, posilnili se na tento herecký zážitek celou lahví Becherovky. S jejich následnou podobou ale režisér snímku rozhodně nesouhlasil, a proto museli danou scénu zopakovat po vystřízlivění.

První selfíčko v historii?

Psal se rok 1969, kdy Lubomír Lipský natáčel film Zabil jsem Einsteina, pánové. A právě v tomto snímku se možná poprvé objevilo selfíčko, tedy samofotka, kterou si pomocí teleskopického přístroje pořizuje Betsy v podání Ivy Janžurové se svým mužem Frankem, kterého si zahrál právě Lipský.

Tomuhle nikdo nerozuměl

Jistě si pamatujete na nezapomenutelnou filmovou pohádku Císařův pekař a Pekařův císař, která vznikala na začátku padesátých let. Jednu z roli v ní měl i Lubomír Lipský. Zahrál si alchymistu, jehož řeči nikdo nerozumí. Víte, co vlastně tenkrát říkal? My ano:

„Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala a, a paprťála. Tasparta maznalika zamáz piskurty, jarda, piskurty, patláma, patláma, patláma a žbrluch.“

Ať žije věda!

Tak kam vlastně?

Jedna z prvních rolí herce byla ještě v jeho mladém věku, kdy si zahrál v Divé Báře z roku 1949. Tam ztvárnil malou roli chlapce, který měl běžet a volat: „Báru chytili a mají ji zavřít do márnice!“ Místo toho ale dobromyslný hoch text několikrát popletl a místo „márnice“ volal „vrátnice.

Poslední role Lubomíra Lipského byla v Kameňáku 4.