Tak trochu neprávem zapomenutý vánoční příběh pana policejního rady Vacátka

Tak trochu neprávem zapomenutý vánoční příběh pana policejního rady Vacátka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po úspěchu televizního seriálu a čtyřech celovečerních filmech je čtyřicetiminutový vánoční speciál epilogem za existencí Karla Vacátka v podání Jaroslava Marvana. O důstojnou tečku se tentokrát s Marvanem postaral Vlastimil Brodský. V krátkém filmu se objeví i Mrázek v podání Františka Filipovského.

Tentokrát už v příběhu nepotkáme jeho kolegy Boušeho a Brůžka, které si zahráli Josef Vinklář a Josef Bláha. Film stavěl na stále dobrých hereckých výkonech a byla to poslední Marvanova tvorba pro televizi.

Brodský a Marvan
Brodský a Marvan | Zdroj: Přiba Mrázová / © Česká televize

Štědrý večer pana rady Vacátka je z roku 1972 a o režii se postaral zkušený Jiří Sequens. Snímek volně navazuje na seriál Hříšní lidé města pražského.

Děj je zasazený do roku 1928 a jak název napovídá, jde o sváteční Štědrý den. Pan rada Vacátko s inspektorem Mrázkem probírají karty lidí z galérky a libují si, že většina „velkých ryb“ je za mřížemi, takže by nejkrásnější svátky v roce mohly proběhnout v klidu. V hovoru narazí také na kasaře Nováka, který je na svobodě, protože z posledního vloupání vyvázl s podmínkou. Pan Mrázek soudí, že z jeho strany nebezpečí nehrozí, protože Novák vykrádal kasy vždy jen společně s komplicem Haďurou, a ten si právě odpykává trest.

Pan rada si ovšem vzpomene na pověru, že na Štědrý večer je možné otevřít kasu jen se šperhákem a rozhodne se Nováka navštívit. Bojí se, že zrovna v tento večer by ho mohla ona pověra zlákat k nekalým skutkům. Navíc ví, že kasařovi před nedávnem utekla žena a zůstal sám na výchovu malého chlapce. Případný trest, prodloužený o dvouletou podmínku, by znamenal, že by se o chlapce neměl kdo postarat, a to pan rada nechce dopustit.

V Novákově bytě je pouze syn Vašek. Dobrácký pan rada si rychle získá jeho důvěru, pochválí mu nazdobený vánoční stromek a pošle kluka do nedalekého krámu pro prskavky, aby byla vánoční výzdoba ještě působivější. Když zůstane v bytě sám, trochu se v domácnosti porozhlédne a zjistí, že měl správnou intuici. Najde připravenou tašku a kasařským načiním. Napadne ho, že by mohl tašku schovat na chodbě před bytem a trochu tak kasaře Nováka od jeho úmyslů odradit.

Malý Vašek se domů vrátí už s otcem a ten je z nečekané návštěvy trochu zmatený. Vacátko je však velice přátelský, a nakonec spolu muži i chlapec stráví celý večer. Novák si však všimne, že se jeho nářadí ztratilo a je mu jasné, kdo za tím vězí.

Teprve o půlnoci, když jde Vašek spát, se řeč stočí na tašku a Vacátko jde s pravdou ven a řekne, proč vlastně přišel. Rozhodne se však, že nebude kasaře do ničeho tlačit a řekne mu, kam tašku ukryl. Vezme si ji domů nebo nechá nářadí venku zrezivět a bude „sekat latinu“, aby mohl vychovat syna? Vacátko nečeká, že dostane hned odpověď. Na Novákovi je však vidět, že pochopil, co mu nezvaný host řekl i naznačil.

Na poslední příběh s radou Vacátkem se můžete podívat 20. prosince v podvečer na ČT1.

Zdroje článku: