Ulice: Jak šel čas s tím nejvtipnějším entomologem, jehož ztvárňuje sympaťák Petr Vacek?

Ulice: Jak šel čas s tím nejvtipnějším entomologem, jehož ztvárňuje sympaťák Petr Vacek?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patří mezi ty, kteří stáli na samém počátku seriálu Ulice. Postava Tomáše Jordána ani po 17 letech nepřestala diváky bavit, ačkoli měl mnohdy kvůli dramatickým dějovým linkám namále.

Rodinná idylka i manželství plné mračen

Rodina Jordánových byla středobodem dějů v Ulici už od pilotního dílu. Bylo jasné, že kolem této rodiny se bude točit i mnoho dalších postav, v zásadě však půjde o jakési pevné jádro seriálu Ulice, na kterém budou jeho tvůrci stavět. Tomáš Jordán byl jakožto hlava rodiny vždy trošku introvertním člověkem. Se svou manželkou Bárou vychovávali dvojčata, Matěje a Terezu, jejichž ztvárnitelé se seriálem doslova vyrůstali.

Vztah Tomáše a Báry byl vždy trochu komplikovaný, byť se na první pohled mohlo zdát, že mezi nimi vládne harmonie. Největší problémy v manželství začaly Bářiným poměrem s Petrem Boháčem. K tomu se pak přidalo několik dalších okolností a rodina Jordánových se rozpadla přímo před očima diváků. Tomáš se nechal okouzlit učitelkou Hankou Petříkovou, se kterou sdílel své nadšení pro přírodu. Ani tam však nebylo všem Tomášovým vztahům se ženami konec.           

S Magdou zažili pravděpodobně ty nejtěžší chvíle života, Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Těžká životní zkouška

Fascinaci přírodou sdílí postava Tomáše Jordána se svým představitelem Petrem Vackem. Jakožto zapálený entomolog se začal věnovat hmyzu přímo v Entomologickém ústavu. Zároveň předává své nadšení i studentům tamního gymnázia. S hmyzem to Tomášovi však šlo vždy snadněji než v partnerských vztazích. Společné soužití s Hankou mu bohužel nevyšlo, a tak se na nějaký čas od žen distancoval. Díky své kolegyni Magdě se však seznámil s její krásnou maminkou Zdeňkou, která ale bohužel měla jedno velké tajemství.

Chvíli trvalo, než tajemství vyplulo na povrch, jakmile se ovšem Tomáš dozvěděl, že Zdeňka trpí závažnou nemocí, která se bude jen zhoršovat, tvrdě jej to zasáhlo. I přesto, že se Zdeňka vztahu kvůli okolnostem bránila, Tomáš ji miloval, a proto byl vytrvalý. Společně zažili mnoho krásných chvil, ale vše mělo jednu velmi hořkou a bolestivou dohru. Stav Zdeňky se začal zhoršovat a nakonec se rozhodla podstoupit v zahraničí eutanázii. Tomáš byl u celého procesu s ní a společně s Magdou zažili pravděpodobně ty nejtěžší chvíle lidského života.

A protože s Magdou je už nespojovala jen láska k přírodě a učení, ale i tato bolavá vzpomínka, stali se z nich nerozluční přátelé, kteří jsou si vzájemně velkou oporou. Od tragické události Tomáš na vztahy s ženami neměl příliš pomyšlení, už je to ale nějaký čas, a tak kdo ví, třeba zanedlouho potká náš entomolog s netradičním smyslem pro humor nějakou novou neznámou, která si získá jeho srdce.                                  

Zdroje článku: