Top 5 filmů Johna Travolty. Holywoodský hezounek nařčený z homosexuality ztvárnil svůdníka, gangstera i nesmělého génia

Top 5 filmů Johna Travolty. Holywoodský hezounek nařčený z homosexuality ztvárnil svůdníka, gangstera i nesmělého génia
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V neděli 12. července 2020 odešla do hereckého nebe Kelly Preston. Pojďme si připomenout nezapomenutelné filmové role jejího manžela a idola ženských srdcí, Johna Travolty.

Travolta ve filmech vystupuje především jako neodolatelný svůdník. I přesto se nevyhnul spekulacím o sexuální orientaci – několikrát se mluvilo o tom, že se jeho manželka chce nechat rozvést kvůli Travoltovým záletům. Ty však podle bulváru prováděl nikoliv s ženami, ale s muži. V roce 2000 prý dokonce sexuálně obtěžoval svého maséra a několik let údajně udržoval poměr s pilotem Dougem Gotterbou. Manželství nakonec všechny aféry ustálo a pár po dvaceti devíti letech soužití rozdělila až smrt – Kelly Preston po dvou letech prohrála svůj boj s rakovinou prsu a 12. července 2020 zemřela. 

1. Pomáda

Rok po Horečce sobotní noci, díky které se proslavil, přišla Pomáda. A byl to hit! Tisíce dívek snilo o tom, že jsou v kůži nevinné slušné Sandy, která napravila frajírka Dannyho a získala si jeho lásku. Filmový muzikál je navíc plný nestárnoucích písní, které jsou dnes už notoricky známé. Píseň Summer Nights je dokonce podle hudebního časopisu Billboard devátým nejlepším letním hitem všech dob.

A pro zajímavost – jiskření mezi Olivií Newton (Sandy) a Johnem Travoltou (Danny) údajně nebylo jen zásluhou jejich hereckých talentů. Travolta se dva roky po natáčení nechal slyšet, že spal se všemi svými filmovými partnerkami, tedy i s Olivií. Ta toto tvrzení ovšem odmítla.

2. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Kultovní Tarantinův film je na Česko-slovenské filmové databázi hodnocen jako třináctý nejlepší a třetí nejoblíbenější film. A svůj podíl na tom má určitě i Travoltův výkon. V několika prolínajících se povídkách se představuje jako profesionální gangster a ačkoliv se film natáčel šestnáct let po Pomádě, uchoval si v něm Travolta i něco málo z Dannyho sexy frajírkovství. A i zde se dočkal tanečního čísla. S éterickou Umou Thurman si střihl krátký výstup v retro baru Mazaný králíček. Tato scéna, která se stala ikonickou, byla inspirována filmem z roku 1963.

3. Tváří v tvář

Tady stojí Travolta pro změnu na správné straně zákona - zahrál si agenta FBI Seana Archera, který se snaží dopadnout psychopatického teroristu Castora Trye (Nicolas Cage). To se mu sice podaří, ale aby zabránil jeho zločineckému plánu, musí na chvíli převzít Castorovu tvář i identitu a vydat se do vězení za jeho spolupachateli vyzvědět potřebné informace. To se mu sice podaří, ale pravému Castorovi se mezitím povede ukradnout Seanovu podobu. Sean se musí pokusit uprchnout z vězení a získat zpět svou identitu, jinak bude dokonce života pykat za hříchy teroristy, který si zatím svobodně žije s jeho tváří. Travolta díky této komplikované výměně ve filmu ztvárňuje jak policistu, tak gangstera. Cage původně roli teroristy odmítl, protože nechtěl hrát záporného hrdinu, když mu ale režisér vysvětlil, že díky záměně tváří bude velkou část filmu za dobráka, přijal. A Travolta si zde střihnul kromě policisty i gangstera, který je oproti Vegovi z Pulp Fiction nelítostný profík.

4. Píseň lásky samotářky

V tomto dramatu dostal Travolta možnost zahrát si po boku sexbomby Scarlett Johansson. Představuje zde bývalého profesora literatury obývajícího spolu se svým chráněncem dům, jenž po matce zdědila mladá Pursy, kterou ztvárňuje právě Scarlett. Po smrti Pursyny matky se odmítají vystěhovat a tak je Pursy nucená s profesorem a jeho chráněncem žít pod jednou střechou. Postupem času všichni tři s údivem zjišťují tajemství o sobě navzájem, o své minulosti a odhalují zdánlivé maličkosti, které propletly jejich životy. A i zde režisér využil Johnova muzikálního talentu, když nechal jeho postavu zpívat úryvek z balady o Barbaře Allen.

5. Fenomén

Život obyčejného automechanika George změní jediná noc, kdy se rozhodne vyjít ven z baru nadýchat se čerstvého vzduchu. Z hvězdné oblohy se oddělí zářící bod, který se k němu blíží a na okamžik ho připraví o vědomí. Když se probere, je jiným člověkem – dvěma tahy porazí v šachu místního lékaře, během noci se naučí španělsky, čte čtyři knihy denně a sestrojí automobil, který jezdí skoro zadarmo. I přes nově získanou genialitu ho však trápí stále stejná věc jako dříve – jak získat srdce krásné sousedky? Na roli George byli navrženi i Sean Penn, Ed Harris a Jason Patric, nakonec ji však získal právě Travolta.

Mrkněte na Travoltovy taneční kroky do galerie.