Taylor Swift a její dokument Miss Americana

Taylor Swift a její dokument Miss Americana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčení dokumentů o současných i minulých popových hvězdách je nehynoucím trendem. Na Netflixu se nám tentokrát představila zpěvačka Taylor Swift v dokumentu Miss Americana (2020).

Letos oslaví 31. narozeniny. Již ve 14 letech pronikla do světa velkých vydavatelů a od té doby její kariéra nabírala na otáčkách. Svým managementem byla vždy prezentována jako dokonalá americká popstar. Taková, po jaké budou fanoušci šílet, bez příliš výrazných názorů, aby si nevytvářela žádné odpůrce. Přesně tak hladce její popularita rostla, až došla do bodu, kdy Taylor odmítla mlčet o některých problémech ve veřejném prostoru. 

Přesně toto období, které se odehrávalo paralelně s tvorbou jejího alba Lover, snímek dokumentuje. Odhaluje úskalí toho, jak se zpěvačka rozhodla využít svůj hlas, který zní po celé Americie k tomu, aby veřejně promluvila o politické situaci ve Spojených státech. Jedním z význačných kroků bylo například vydání písně Only the Young, který poukazuje na opakované události střelby na amerických školách, ale zejména naráží na vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016. 

Mezi další sociální témata, která Taylor Swift v současnosti prolamuje, je problematika domácího násilí nebo otevřená podpora LGBT komunity. Pro mnohé jednoduše hezká tvářička a miláček Ameriky kromě svých postojů ve filmu prezentuje také odvrácenou stranu slávy. Motiv, se kterým se sektáváme ve všech dokumentech o hvězdách showbyznysu, tentokrát nabírá širšího rozměru díky zpěvaččině dřívější poruše příjmu potravy a podání trestního oznámení za sexuální oběžování.

Za vše hovoří fakt, že teprve v tomto dokumentu byla Taylor Swift poprvé veřejně slyšena užít sprosté slovo. Do té doby neškodná celebrita představila své autentické já a ve velmi upřímném světle zodpověděla mnoho otázek, které obohatí nejenom její skalní fanoušky, ale také každého, kdo sleduje současné dění ve světě.