Stella Zázvorková: Jediná žena, která dokázala na mejdanech držet krok s Menšíkem a Sovákem

Stella Zázvorková: Jediná žena, která dokázala na mejdanech držet krok s Menšíkem a Sovákem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kromě toho, že byla skvělá herečka, která si i přesto, že nesplňovala ideály krásy, dokázala získat srdce diváků, byla také prvotřídní hostitelka a u sebe doma dokázala pořádat i několikadenní večírky, kde servírovala jídla ze své vyhlášené kuchyně a na hostech rozhodně nešetřila.

Přízeň diváků si získala především řadou komediálních rolí, kde byla vždy ráznou a zemitou ženou, která si umí poradit a nedělá ze života drama. Osud jí nadělil mnoho radostí, ale i trápení. Nikdy se nezavděčila své matce, která z ní byla zklamaná a nijak to neskrývala. Na druhou stranu talentu a šarmu měla na rozdávání a dokázala se radovat ze všeho, co jí život dopřál.

Krásná maminka jí sice měla za oplácanou holčičku, která bohužel nezdědila její šarm, ale Stella to vyvažovala přátelskou povahou a vtipem. Uměla si udělat legraci i sama ze sebe, a i přes svou skromnou výšku bývala nepřehlédnutelnou královnou večírků.

Rodiče v ní herecký talent neobjevili, ale teta už jí jako čtyřleté dítě zapojila do ochotnického představení a bratr ji tajně brával do kina. Se zdravým sebevědomím věřila, že si svůj herecký sen dokáže vybudovat i bez podpory rodičů.

Studená sprcha přišla v okamžiku, kdy se nedostala na konzervatoř. Na čas tak šlo herectví k ledu. Měla ještě jedno nadání, a to bylo pro cizí jazyky. Dostala se na anglickou školu a chvíli uvažovala, že by mohla zkusit práci v diplomacii. Nakonec se z neúspěchu při přijetí na konzervatoř oklepala a nastoupila do herecké školy při divadle E. F. Buriana.

Talent v ní rozhodně nepřehlédl Jan Werich

Po škole zkusila pár divadel, ale nakonec se rozhodla zůstat v ABC, v němž řediteloval Jan Werich. Ten rád dával příležitost mladým lidem, když viděl talent, a ten u Stelly nešel přehlédnout. Tak se brzy stala jednou z mála žen, které zval na pověstné večírky ve své vile.

S rodinným životem už to taková sláva nebyla

Miloš Kopecký nebyl rozhodně rodinný typ a jeho pověst sukničkáře ho předcházela. Ale něčím mladou Zázvorkovou učaroval, a nejspíš i ona jeho. Během účinkování v jednom představení se hodně sblížili, nakonec se vzali. Na svět přišla dcera Jana.

Zázvorková měla sice velké pochopení, protože věděla, jak to v branži chodí, ale soužití s Kopeckým neustála. Dokonce ji několik měsíců soužití dokázalo manželství znechutit natolik, že už se nikdy nevdala, přestože o nápadníky rozhodně nouzi neměla.

Místo rodinného života si budovala kariéru

Byla obdařena tak hojným smyslem pro humor, že je schopna zesměšnit i sebe sama, a přitom tento vysloveně ženský klaun dovede zároveň odevzdat roli plnou něhy a ženství jako málokdo,

rozplýval se kdysi samým obdivem legendární Jan Werich.

Pravdou je, že v mladé generaci českých hereček už tak velký komediální talent není. O každém se říká, že je nahraditelný, ale až nás opustí poslední „komediantky“ jako Bohdalová a Janžurová, jedna kapitola komediálních hereček zmizí. A Stella byla jejich královnou.

Zdroje článku: