Rubikova kostka: Televizní krimi z dob, kdy bylo nepřihlášených deset marek zločinem

Rubikova kostka: Televizní krimi z dob, kdy bylo nepřihlášených deset marek zločinem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváky určitě potěší Radoslav Brzobohatý, Veronika Freimanová, Ondřej Pavelka, Jan Přeučil nebo Eva Hudečková. Malou roli si zahrál i Sagvan Tofi a v té době to vypadalo, že by se mohl podobně jako jeho filmový parťák Lukáš Vaculík stát úspěšným hercem.

Hlavolam Rubikova kostka se v příběhu objeví pouze jako přívěsek na klíče, ale poslouží především jako symbol, že jde o případ, který je třeba logickou cestou vyřešit. Stejně jako každá barevná kostička měla v hlavolamu své místo, i vyšetřování zločinu se skládá z jednotlivých segmentů, které do sebe musí zapadnout.

A půjde hned o dvě mrtvoly, se kterými si vyšetřovatelé v podání Radoslava Brzobohatého a téměř zapomenutého Karla Hlušičky budou muset poradit.

Pro příznivce staromódních kriminálek jde o příležitost vidět slušnou zápletku, řadu známých herců a poctivou porci napětí.

To vše dokresluje syntetická hudba, za kterou stojí Jozef Revallo. Za povšimnutí stojí i výborná práce s osvětlením hlavně nočních scén, což vytváří tu pravou kriminální atmosféru.

Radoslav Brzobohatý jako kapitán Vízek si jako vždy vedl skvěle a dokázal prodat každé své gesto. Doplňuje ho Karel Hlušička jako kapitán Škvára.

Z filmu Rubikova Kostka, zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Zajímaví herci vedlejších postav

Ve filmu se objevila také atraktivní Eva Hudečková, která byla často obsazována do rolí osudových žen, silných ženských postav i svůdnic. Tady si zahrála ženu lehkých mravů, která se chtěla za každou cenu dostat z československého ráje na západ.

Eva Hudečková (72) se naposled před kamerou objevila v devadesátých letech. Herečka byla znechucená cenzorskými praktikami a ideologizací divadla i filmu, a proto svoji hereckou dráhu ukončila.

Poslední velkou roli vytvořila v dramatu Skalpel, prosím v roce 1985. Potom už se objevovala jen sporadicky především v dabingu. Přestože je dnes uznávanou autorkou pohádek a scénářů, její výrazný a trochu exotický vzhled se divákům zapsal do povědomí a řadě rolí vtiskla svůj osobitý šarm.

Možná si ji pamatujete jako zlou vodnickou dcerku v komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách (1974) nebo v komediích Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) a Což takhle dát si špenát (1977). Objevuje se i v reprízovaných seriálech, jako je například Byl jednou jeden dům (1974), Sanitka (1984) nebo My všichni školou povinní (1984).

Ve filmu režiséra Jiřího Svobody si zahrál i Sagvan Tofi (58), známý hlavně z nezapomenutelných filmů s Vaculíkem, jako je Vítr v kapse (1982) nebo Kamarád do deště (1988, 1992).

Tofi už se v televizních projektech moc neobjevuje, ale dokázal využít popularity z mládí a z bulváru, který zásoboval aférkami se známými ženami. Jeden čas to vypadalo, že se snad živí vymetáním večírků.

Vypadá to však, že v sobě objevil skrytý talent a našel uplatnění v natáčení videoklipů, psaní muzikálů a účinkování v nich. V téměř šedesátiletém muži, který tak trochu zapomněl dospět, by těžko někdo hledal idol dívčích srdcí, jehož plakáty zdobily jejich pokojíčky a jehož šarmu neodolala Darina Rolincová nebo Simona Krainová.

Sagvan Tofi, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

K vidění na ČT1 18. 9. 2022 ve 22:00.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek