Teprve role nešikovného strážmistra Topinky přinesla ostravskému rodákovi Robertovi Miklušovi popularitu

Teprve role nešikovného strážmistra Topinky přinesla ostravskému rodákovi Robertovi Miklušovi popularitu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho role strážmistra Topinky byla v seriálu Doktor Martin tak populární, že si vysloužila svůj vlastní seriál. O herci se jinak moc nepsalo, přestože má za sebou už celou řadu filmových a seriálových rolí.

Strážmistr Topinka, který byl inspirovaný známým francouzským filmovým hrdinou ze starých kriminálních komedií, přirostl lidem k srdci. Inspektor Clouseau v českém vydání byl trochu popleta, ale život bral s nadhledem a měl srdce na dlani. V seriálu Doktor Martin tak vytvářel protiklad k zasmušilému a arogantnímu doktorovi Martinovi.

Když dostal Robert Mikluš během natáčení seriálu nabídku, že by mohl mít strážmistr Topinka svůj seriál, moc se mu do natáčení nechtělo, nakonec si ale řekl, že moc takových příležitostí už třeba v životě nedostane a nabídku přijal. Nakonec byl rád, protože mu postava bezelstného a dobráckého policajta přinesla nevídanou popularitu.

Daleko více si ale cení práce na dvojdílném filmu Dukla 61, protože to pro něj byla hodně emotivní záležitost. Pochází z hornického kraje a otec byl drsný havíř. Navíc dostal od režiséra Davida Ondříčka možnost pracovat i na scénáři a upravovat scény. Film Dukla 61 měl u diváků velký úspěch. Zaujal kvalitním tématem a perfektním zpracováním. Zavedl diváky do socialismu příběhem havířské rodiny na pozadí důlní katastrofy, kdy se Důl Dukla proměnil v hořící peklo.

O Miklušovi by se dalo říct, že má při výběru pracovních nabídek šťastnou ruku. Nedávno tak opět seriálové diváky potěšil v napínavém krimi seriálu Devadesátky, který se po celou dobu držel na vrcholu žebříčku sledovanosti. Zahrál si nesympatického šéfa ze seriálu 1. oddělení Korejse zamlada. Role byla složitá, protože Korejs už mezi diváky měl svůj zažitý charakter a herec tak musel vytvořit postavu, ze které tento známý Korejs vzejde. Měl výhodu, že Miroslav Hanuš, který roli vytvořil, je jeho přítel, takže si nechal poradit, jaký by vlastně Korejs měl být. A tak vytvořil člověka, kterému chybí empatie, je sebestředný a závistivý, ale je také velice dobrý policista.

Mikluš v rozhovoru pro Novinky.cz dodal, že mu nevadí hrát postavy, ve kterých se necítí zrovna moc komfortně a každou negativní roli bere jako výzvu. Navíc je přesvědčený, že právě takové postavy si diváci dlouho pamatují.

Stejně dobře se popasoval i s rolí v historickém dramatu Krajina ve stínu, kde ho režisér Bohdan Sláma obsadil do role řezníka Kaizingera, který se neštítil přidat kvůli prospěchu k esesákům a v pravý čas přejít k Revolučním gardám a chovat se jako bestie.

Zdroje článku: