Ridley Scott: Vizionářský režisér, který lidem představil vesmírné vetřelce a vytvořil Ripleyovou

Ridley Scott: Vizionářský režisér, který lidem představil vesmírné vetřelce a vytvořil Ripleyovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér narozený v roce 1937 v anglickém hrabství Durham měl původně v úmyslu pokračovat v rodinné tradici a stejně jako otec a starší bratr vstoupit do armády. Překvapivě to byl právě jeho otec, který ho nasměroval k umění.

Zkušenosti v BBC

Ridley začal studovat na West Hartlepool College of Arte a poté na London´s Royal College of Arte. Po studiu nastoupil jako scénograf do BBC, ale plat byl tak žalostný, že se rozhodl zkusit štěstí v reklamě. S mladším bratrem založil svoji reklamní společnost a celých 10 let dělal velice oblíbené televizní reklamy pro britskou televizi.

A hvězdná kariéra začíná

V 70. letech začal pokukovat po celovečerních filmech. Už prvním snímkem Soupeři, který vypráví příběh plný vášně, cti a nenávisti z prostředí napoleonské armády, na sebe upoutal pozornost. Na FF v Cannes získal Cenu poroty za debut a nominaci na Zlatou Palmu.

Poté co se rozpoutala mánie Hvězdných válek George Lucase, začal se mladý režisér zajímat o sci-fi s vesmírnou tématikou, a tak se k němu dostala nabídka nízkorozpočtového sci-fi hororu Vetřelec (1979). Příběh je o posádce komerční kosmické lodi Nostromo, která v daleké budoucnosti při zpáteční cestě domů podnikne neplánovanou zastávku na základě zachyceného nouzového volání. Tak se ocitá v místě, kde začíná příběh Ripleyové v podání Sigourny Weaver, jedné z nejsilnějších ženských postav filmového plátna. Film položil základ celé sérii filmů, která i přes absenci současné techniky speciálních efektů dokázala ohromit filmové diváky. I po 40 letech jde o zábavnou a vzrušující podívanou.

Z dílny úspěšného režiséra vzešlo mnoho zajímavých snímků různých žánrů. Mezi nejzajímavější patří určitě: Blade Runner, Gladiátor, Černý jeřáb sestřelen, Hannibal, Království nebeské, Dobrý ročník, Prométheus, Marťan.

Na co se těšit

Ve stádiu příprav jsou zajímavé snímky The Last Duel (na jehož scénáři spolupracovali Matt Damon a Ben Affleck), Gucci (Lady Gaga, Al Pacino a Robert De Niro), Queen & Country (akční drama o speciální agentce), Gladiátor 2.

Ridley Scott byl pasovaný na rytíře a obdržel od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria za přínos filmovému průmyslu.

V roce 2018 BAFTA (Britská akademie filmového a televizního umění) udělila Scottovi štědré stipendium a označila jej za „vizionáře“, jehož filmy už přes 40 let překračují hranice stylu a žánru a inspirují novou generaci filmových talentů.