Půvabná Miroslava Pleštilová si v pohádce kromě šatů pro princeznu zkusila i blond paruku

Půvabná Miroslava Pleštilová si v pohádce kromě šatů pro princeznu zkusila i blond paruku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na motivy Boženy Němcové vznikla pohádka Rozhodni obraze krásný z cyklu Strom pohádek. Natočila ji Jiřina Pokorná-Makoszová a vypráví o chudém chasníkovi, který vrátil princezně řeč. Napadla ho geniální myšlenka. Neoslovil přímo princeznu, ale mluvil k obrazu a dal mu hádanku.

Komu náleží panna: řezbář ji vyřezal, krejčí jí ušil šaty, ale ten třetí mládenec jí dal řeč. Princezna odpověděla a chytrý Radoš ji získal za ženu. Režisérka pro roli chasníka sáhla po osvědčeném Vladimíru Dlouhém, který byl v pohádkách jako doma, a princeznu si zahrála Miroslava Pleštilová.

záběr z pohádky
záběr z pohádky | Zdroj: Olga Svobodová / © Česká televize

Herečka, která v 80. letech patřila k velice známým televizním tvářím, byla oblíbená hlavně u mladé generace. Kromě rolí princezen se objevovala často v projektech pro dospívající mládež, kde byla zdravě drzá a sebevědomá. Neztratila se ani v rolích dospělých žen, které si umí v životě poradit. Potom se po ní na čas slehla země.

Miroslava Pleštilová neměla v rodině žádný herecký vzor, neboť rodiče pracovali v pivovaru. Ona však od dětství milovala umění, chodila na hodiny klavíru a na balet. Už jako malé děvče věděla, že chce být herečkou a stála si za svým. Na DAMU se dostala na první pokus.

Škola jí nedala jen vytoužené vzdělání, ale i manžela. O dva roky výš studoval Aleš Procházka a láska to byla na první pohled. Po studiích se vzali a na svět přivedli dva syny. Oba zdědili něco po svých rodičích – jeden se pustil do studia moderního tance a filozofie a druhý si vybral filmovou školu.

Na divadelních prknech
na divadelních prknech | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Miroslava Pleštilová se neztratila proto, že by neměla dost nabídek, ale jednoduše si chtěla užít roli matky, která pro ni byla zásadní.

Návrat po letech nebyl úplně snadný – nechtěla brát štěky jen proto, aby se ukázala před kamerou. Po revoluci se objevila třeba jako učitelka Plecitá ve filmu Obecná škola. Zahrála si v seriálu Svatby v Benátkách. Díky svěžímu, mladistvému hlasu našla uplatnění i v dabingu. Své zkušenosti mohla zúročit jako učitelka na DAMU a v divadle. I přes svůj věk (57 let) vypadá stále velmi mladě, což ji ale profesně moc netěší. Tvrdí, že by si ráda zahrála nějaké dramatické role zkoušených žen, ale ty ji nikdo nenabídne. Vypadá na ně až moc dobře.

Herečku si můžete připomenout 20. 8. 2023 odpoledne na programu ČT1 v pohádce Rozhodni obraze krásný.

Zdroje článku: