„Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla!“ Co jste nevěděli o seriálu Smolíkovi

„Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla!“ Co jste nevěděli o seriálu Smolíkovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Obyčejná rodinka z Budapešti, která žije obyčejný život. Přece se ale tento maďarský animovaný seriál udržel díky svým příběhům na našich obrazovkách. Pepa Smolík, manželka Gábi, dcera Týna a syn Ládínek. Správná čtverka, která se postará o vaši zábavu.

Originální název rodiny Mézga v maďarštině znamená lepidlo, sliz nebo guma. Často se tohle slovo dá použít ve významu pryskyřice, odkud pochází název Smolíkovi. Ve všech jazycích, do kterých byl seriál přeložen, byl velmi úspěšný.

Celkem vznikly tři třináctidílné seriály, každý má jinou zápletku. První z nich je Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy, ve kterém rodina Smolíkova zažívá různé příhody s vynálezy z budoucnosti. Druhý seriál má název Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, ve kterém se Ládínek se svým psem Zorrem vydává na různé planety a poznává nové mimozemské civilizace. Posledním seriálem jsou Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy – vznikl v roce 1978, premiéru měl o dva roky později. Smolíkovi putují po celém světě a hledají Pištu Hufnágla, dávnou lásky Gábi.

Členové rodiny

Hlavou rodiny je Pepa Smolík, který jako hlava rodiny nefunguje na 100 %, což dokazuje znělka, ve které se mu celá rodina zřítí na hlavu.

Druhou důležitou postavou je jeho manželka Gábi Smolíková, která toho občas lituje a komentuje to právě větou v úryvku, proč si nevzala někoho jiného.

Třetí v pořadí je dcera Týna, ke které patří kočka Žofie.

Posledním je dvanáctiletý Ládínek, geniální klučina, který má psa Zorra.

Co jste nevěděli…

Český text, k úvodní písničce napsala libretistka a scenáristka Růžena Sypěnová.

V roce 2005 měla mít série pokračování, mělo se jednat o zmodernění postav. První epizoda byla dokončena a zveřejněna. Ostatní plány se bohužel neuskutečnily kvůli nedostatku finančních prostředků, ručně kreslené animace by byly příliš drahé.

Dvě epizody – Robotdirektor a Alfa-beat-a byly dabovány až v roce 2000, v tehdejším komunistickém Československu by byly velmi pobuřující.

V epizodě Autopatálie můžeme slyšet hudbu ze seriálu Jen počkej, zajíci!

Dabing k jedenácté epizodě Robot se z archivu nějak ztratil, musel být tedy pořízen znovu.

Tvůrcům českého dabingu se nelíbilo původní jméno kočky – Mafie. Zdálo se jim příliš hanlivé, proto ji přejmenovali na Žofii.