Od roku 2024 bude mít udělování Oscarů zcela nová pravidla ve prospěch menšin

Od roku 2024 bude mít udělování Oscarů zcela nová pravidla ve prospěch menšin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Amerika je již od jara na nohu a dalo se očekávat, kdy se konkrétní kroky povedou i v rámci udělování nejprestižnějších filmových ocenění na planetě. A změna přišla. Od roku 2024 na Oscara dosáhnou pouze ty snímky, které splní daná pravidla.

Diskuze se již vedly, ale konkrétní kroky přišly až nyní

Již hodnou řádku let se vedly dialogy o tom, že by bylo třeba pozměnit pravidla pro udělení prestižní ceny v oblasti kinematografie ve prospěch žen, etnických menšin nebo lidí různých sexuálních orientací. Sice se tyto dosud velmi znevýhodněné skupiny dočkávají stále větší pozornosti, od roku 2024 ale budou platit jasná pravidla. Kdo menšiny nezahrne, na Oscara si prostě a jednoduše nesáhne.

Oscar za nejlepší film se změní

Nová pravidla pro udělování sošky akademie pro nejlepší film znějí jasně. Od roku 2024 budou muset uchazeči o tuto kategorii splnit několik podmínek. A to například, že v hlavní nebo ve vedlejší roli se musí objevit alespoň jeden zástupce etnické minority. Ty také povinně musí být zastoupeny i v důležitých pozicích v produkci i marketingu. Podle nových podmínek bude také nutné, aby až 30 procent obsazení filmu skládalo z příslušníků LGBTQ komunity, etnických menšin nebo lidí s nějakým druhem postižení. Další z podmínek, která je v jednání, je dějová linka zabývající se nedostatečně zastoupenými komunitami. Podmínek je celá řada a je jasné, že filmaři budou mít plné ruce práce. Budou přitom prozatím muset splnit pouze polovinu z daných podmínek.

Ceny BAFTA již podobné podmínky ve svých standardech mají, a proto i během posledních let dochází k proměňování filmů. V podstatě téměř všechny oceňované snímky za posledních pár let tato daná kritéria splňovala. Ne všichni filmaři ale budou nadšení, že je jim poroučeno, jak mají točit.