Novinka na Netflixu: Nyad s Annette Beningovou, která v 65 letech trávila celé natáčení ve vodě v poutavém plaveckém dramatu

Novinka na Netflixu: Nyad s Annette Beningovou, která v 65 letech trávila celé natáčení ve vodě v poutavém plaveckém dramatu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Beningová ve filmu vytvořila postavu Diany Nyad, která se jako šedesátnice rozhodla splnit si svůj sen a plavat z Kuby na Floridu. Příběh, který opět posouvá hranice, tentokrát zaštítila žena. S doprovodem, ale přesto osamělá zdolává tempo za tempem vzdálenost rovnající se pěti Lamanšským průlivům.

Diana je bývalá mistryně v plavání, která se rozhodla čelit žralokům, medúzám a zrádnému přírodnímu živlu, aby si splnila svůj sen. Ve vodě je sice sama, ale na její cestě ji doprovází na lodi nejlepší přítelkyně Bonnie (Jodie Foster), nevrlý kapitán John a vzpomínka na jejího otce, který ji inspiroval, a na trenéra, který ji týral.

Po celou dobu musí Nyad být ve vodě sama, aby byl její pokus platný. Ve vodě plave, jí, zvrací a také… Výživu přijímá v tekuté formě na tyči. Musí se potýkat s maskou proti medúzám a také dbát na to, aby byla v elektronickém pulzním poli, který ji chrání proti žralokům. Kdyby se jí někdo z posádky lodi dotkl, pokus by nebyl platný.

Annette Bening jako Nyad je tvrdá, téměř posedlá osoba, která se nevzdává ani po několika marných pokusech. Dívá se na lidi trochu nedůvěřivě s přimhouřenýma očima, s trochou pohrdání. Herečka se ze všech sil snažila podobat skutečné plavkyni, přestože být v kůži Nyad, která je ochotná pro své sny i zemřít, nebylo snadné.

plavkyně ve vodě
plavkyně ve vodě | Zdroj: Netflix Media Center

Jodie Foster jako Bonnie, se tentokrát dostala do role vedlejší postavy. Je morální oporou plavkyně, kamarádkou, trenérkou a bývalou milenkou. Rhys Ifans má roli Roberta Shawa, prošedivělého starého kapitána, který vede výpravu vodami zamořenými žraloky. Bonnie je jediná osoba, která Dianu upozorní na její nepříjemné a povýšené chování, alespoň do té doby, než se objeví životem unavený kapitán Rhys Ifans.

Diana svým zarputilým přístupem k životu vzdoruje krutosti a zneužívání, kterým musela v minulosti čelit. Navíc se stává inspirací, a přestože už byl natočený v podobném duchu i dokument, tak životopisné drama z dílny Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyii (inspirované knihou Diana Nyad) je určitě divácky atraktivnějším zpracováním příběhu.

Během natáčení v Dominikánské republice se skutečné postavy Diana Nyad a Bonnie Stoll přidaly ke štábu a Diana si zaplavala s Annette Beningovou. Jak plavkyně uvedla, fandilo jim mnoho ze 400 lidí štábů, což se pro ni stalo nezapomenutelným zážitkem.

K vidění od 3. listopadu.

Zdroje článku: