Nejžádanější herci a herečky pro role princů a princezen

Nejžádanější herci a herečky pro role princů a princezen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro mladé herce jsou pohádky dobrou příležitostí, jak si získat popularitu. A některým se podaří si postavení princů a princezen udržet dlouhé roky. Překvapivě mezi nejobsazovanější princezny a prince nepatřili Šafránková, Trávníček a Čenský, jak by se mohlo zdát.

V roli prince

Poměrně často se v pohádkách objevoval Petr Štěpánek (74), kterého máme spojeného především s postavou Jiříka v oblíbené pohádkové klasice Zlatovláska s Jorgou Kotrbovou. Jenže prince si zahrál pouze sedmkrát, přestože se objevil asi v padesáti pohádkách.

To mnohem lépe na tom je Michal Dlouhý (54), který stihl mezi lety 1991 a 1999 princů ztvárnit hned osm, a dokonce si jednou zahrál v pohádce i se svým bratrem Vladimírem. Prvního prince si zahrál v 23 letech v pohádce Žabí princ, která se točila v koprodukci s Německem, a kromě Lindy Rybové točil i s populární německou herečkou Iris Berner.

Stejně úspěšný byl i Pavel Trávníček (72). A prvního z osmičky princů, které Trávníček ztvárnil, nemohlo už nic překonat. Hned v roce 1973, když mu bylo 23 let, se stal trochu zlobivým princem, který se zakoukal do Popelky v naší nejslavnější pohádce Tři oříšky pro Popelku. Posledního prince si zahrál za 17 let, kdy mu bylo už 40 let. V pohádkách se však objevil mnohem častěji – účinkoval celkem v 21.

S obličejem slušného chlapce si k rolím princů pomohl Jan Šťastný (57). Poštěstilo se mu to devětkrát. Poprvé mu bylo 17 let, když točil Za humny je drak, kde se potkal s Ivanou Andrlovou. Posledního prince hrál ve 33 letech, poté přešel do rolí králů. Celkem se objevil ve dvaceti pohádkách.

Nejobsazovanějšími herci do rolí princů se stali Vladimír Dlouhý, Lukáš Vaculík a Miloš Nesvadba

Vladimír Dlouhý (1958-2010) stihl v mládí účinkovat v devatenácti pohádkách a princů si zahrál deset. Začínal pohádkou O labuti z roku 1982 ve 24 letech, posledního prince si střihl dokonce v 41 letech. Asi nejvíce popularity mu přinesla role obyčejného mladíka v pohádkovém seriálu Arabela, kde se jako Petr Majer zamiloval do princezny Arabely.

Lukáš Vaculík (61) se sice proslavil filmy pro mládež, ale i on se v roli prince objevil desetkrát a účinkoval  ve 22 pohádkách. Prvního prince si zahrál v 21 letech v pohádce O velkém nosu a naposled se mu to poštěstilo v 37 letech.

Miloš Nesvadba (1925-2020) nebyl sice tím „okouzlujícím“ princem, ale i on si tuto roli zkusil desetkrát. Poprvé to bylo v Pyšné princezně v roce 1952, kdy mu bylo už 37 let. Nesvadba byl také nejstarším princem. Toho posledního si zahrál v pohádce O ševci Matějovi, když mu bylo 48 let.

V roli princezny

Marika Šopovská (33) vypadá stále velice mladě a možná si ještě do sbírky nějakou princeznu přidá. Zatím hrála v šesti pohádkách a vždy to byla role princezny. Poprvé si to zkusila už v 16 letech v pohádce Boháč a chudák. Asi nejznámější je pohádka Micimutr, kde se potkala s Libuškou Šafránkovou.

Elegance a zajímavý vzhled charakterizují Jitku Schneiderovou (49), která si šaty pro princeznu oblékla sedmkrát. Poprvé jí bylo 23 let a šlo o pohádku O sirotkovi z Radhoště. Celkem si zahrála v patnácti pohádkách a zkusila si i roli čarodějnice.

Stejný počet princezen má za sebou i Libuše Šafránková (1953-2021), ale Popelka všechny ostatní zastínila. První princeznu si zkusila v pohádce O Terezce a paní Madam, když jí bylo 23 let. Naposled se jako princezna ukázala v roce 1982, a to hned ve třech pohádkách. Nejznámější z nich je Třetí princ, kde hrála rovnou princezny dvě. Celkem si zahrála v sedmnácti pohádkách.

Nejčastěji režiséři obsazovali do role princezen Ivanu Andrlovou

Nekorunovanou rekordmankou v rolích princezen je Ivana Andrlová (62). Ta má za sebou účinkování v sedmnácti pohádkách, ale princeznou byla jen v devíti z nich. Hned v první pohádce Princ a Večernice se potkala s Libuší Šafránkovou. Bylo jí osmnáct let. Naposled si princeznu zkusila v 35 letech. Nejznámější princeznou je určitě hrdinka pohádky Princové jsou na draka, kde jí zamotal hlavu Honza v podání Jana Čenského a zazpívali si spolu písničky z dílny Svěráka a Smoljaka.

Pohádková rekordmanka

Je to až neuvěřitelné, ale Hana Maciuchová (1945-2021) se objevila v 38 pohádkách. Princeznou byla jen šestkrát, ale zkusila si řadu rolí, od královen až po čarodějnice. Vytvořila také nejstarší princeznu – v pohádce O brokátové růži a slavíku z perleti, kde královskou dceru hrála, jí bylo 37 let.

Zdroje článku: