Marie Poledňáková: Režisérka nejen dětských komedií. Ověřte si v kvízu, jak dobře ji znáte

Marie Poledňáková: Režisérka nejen dětských komedií. Ověřte si v kvízu, jak dobře ji znáte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by neznal filmy, především rodinné komedie Marie Poledňákové? Rodačka ze Strakonic byla velmi úspěšnou režisérkou. Kromě režie se v mnoha filmech věnuje i scenáristice.

Marie Poledňáková. Narodila se v roce 1941. V mládí pracovala jako dělnice v továrně. V roce 1970 absolvovala magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze. Od roku 1994 pracovala ve vydavatelství Studio Premiéra. Její kariéra poté směřovala do Filmového ateliéru na Barrandově.

Komedie „Jak vytrhnout velrybě stoličku?“ a „Jak dostat tatínka do polepšovny?“

Její komedie „Jak vytrhnout velrybě stoličku?“ či „Jak dostat tatínka do polepšovny?“ zná asi každý. Krásná hudba, krásné prostředí a nepřekonatelné herecké výkony herců v hlavních rolích vás vtáhnou do děje a do nádherných situačních i přírodních scén. Téma rozdílných pohledů na výchovu z perspektivy ženské a mužské si opět vzala Marie Poledňáková jako klíčové aspekty příběhu.

Obě komedie se točí okolo maminky s klučinou Vaškem. Vašek bohužel nemá tatínka a je z této situace velmi smutný. „Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!“, stěžuje si Vašek.

A protože není s tímto stavem spokojený, snaží se mamince manžela a sobě tatínka najít. Když přijedou na rekreaci do zimního střediska, zalíbí se mu náčelník horské služby Luboš. Postupem událostí vyplyne, že je Vašek jeho syn.

V komedii „Jak dostat tatínka do polepšovny?“ by rád Luboš Vaškovi všechna ta ztracená léta vynahradil jako táta. Podniknou tedy všichni společný výlet na chalupu, kde má Luboš svého tatínka. Představy o klidné dovolené se z pohledu mužského i ženského značně liší.

Hláška „Na to, že jsi projel svět křížem krážem, jsi mi do chalupy větší poklad přivést nemohl.“ se v podobných situacích stále používá.

Víte, že skála Dračí zub se ve skutečnosti jmenuje Skautská věž? Ve filmu je použita její jižní část. Nachází se mezi Hrubou Skálou a Valdštejnem.

Ověřte si své znalosti v následujícím kvízu.

 

Zdroje článku: