KVÍZ: Král komiků Vlasta Burian a jeho nejznámější filmové i divadelní role

KVÍZ: Král komiků Vlasta Burian a jeho nejznámější filmové i divadelní role
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vlastu Buriana asi netřeba představovat. Starší generace si dodnes pamatují jeho role. Ty mladší znají alespoň jeho jméno. Jak moc dobře jeho filmové i divadelní postavy znáte vy? Vyzkoušejte si své znalosti v našem testu.

Burian byl mužem mnoha talentů i povolání

Herec, režisér, zpěvák nebo sportovec. To všechno a mnohé další byl Vlasta Burian. Muž, na kterého i po mnoha letech česká kinematografie nemůže zapomenout. Narodil se v roce 1891 v Liberci. Jeho otec byl nadšeným ochotníkem, po kterém Josef Vlastimil Burian pravděpodobně zdědil svůj talent. I přesto, že se původně vyučil obchodním příručím, aktivně se věnoval také fotbalu. Na pozici brankáře hrál za Union Žižkov, který je dnes znám jako Viktoria Žižkov. Objevil se ale také ve Spartě.

Založil své vlastní divadlo, které fungovalo téměř 20 let

V roce 1925 založil své vlastní Divadlo Vlasty Buriana. Ve své době patřilo toto divadlo původně sídlící na Václavském náměstí k jedněm z nejúspěšnějších. Za svá funkční léta se sice muselo několikrát přestěhovat, to mu ale neubíralo na popularitě. Mezi místa, která se pro něj stala alespoň na pár měsíců domovem, patří například dnešní Švandovo divadlo či pozdější Divadlo Komedie. Posledním představením, které se v divadle odehrálo, byla hra Ducháček to zařídí. Ta proběhla 2. července roku 1944. 1. září byla všechna divadla popud nacistů zavřena. Divadlo Vlasty Buriana se již svého znovuotevření nikdy nedočkalo.

V roce 1945 došlo k jeho přejmenování na Divadlo kolektivní tvorby a uměleckým ředitelem se stal Zdeněk Podlipný. Ani toto divadlo ale nemělo dlouhého trvání. Jeho činnost byla ukončena po sezóně roku 1945/1946.

 

Zdroje článku: