Vyzkoušejte si, jak se vyznáte v ikonických rolích sběratele Oscarů Jacka Nicholsona

Vyzkoušejte si, jak se vyznáte v ikonických rolích sběratele Oscarů Jacka Nicholsona
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jack Nicholson, držitel tří Oscarů, se řadí mezi největší filmové herce všech dob. Připravili jsme pro vás rychlý kvíz, ve kterém si můžete ověřit, jak dobře se vyznáte v jeho filmových rolích.

Muž mnoha ocenění

Jack Nicholson, původním jménem John Joseph Nicholson (22. 4. 1937, New Jersey), kromě herectví působil také jako režisér, producent a scénárista. Nejvíce jej ale proslavily zejména charakterově výrazné role rebelů proti společenským konvencím.

Během své půl století trvající kariéry obdržel tři Oscary, tři ceny BAFTA, šest Zlatých glóbů, ceny Grammy, cenu Amerického filmového institutu za životní úspěch (1994) a další vyznamenání. 

Zajímavostí je, že za svoji kariéru byl nominován na Oscara hned dvanáctkrát, což je nejvyšší počet ze všech herců (více nominací už má jen herečka Meryl Streepová).

První velké role

Již od mládí se Nicholson zajímal o hereckou profesi. Po absolvování střední školy se přestěhoval do Los Angeles, kde začal hrát v divadelních představeních a prvních seriálech.

Jeho filmový průlom přišel v 60. letech, kdy získal první významnější role ve filmech jako Bezstarostná jízda (1969), za který byl i nominován na Oscara, a Malé životní etudy (1970). Tyto role mu přinesly uznání a začal být považován za jednoho z nejtalentovanějších hereckých představitelů své generace.

Nejvýznamnější filmy

Jack Nicholson je známý svým výrazným hereckým stylem a schopností přinést na plátno komplexní a charismatické postavy. Během své dlouhé kariéry ztvárnil mnoho ikonických rolí. Mezi jeho nejznámější patří postava Jacka Torrance v hororovém filmu Osvícení (1980) režiséra Stanleyho Kubricka, která se stala jednou z jeho nejslavnějších rolí.

Další ikonickou postavou je Joker v Batmanovi (1989) z dílny Tima Burtona, za kterou byl opět nominován na Oscara. Nezapomeňme zmínit Oscary ověnčený snímek, Přelet nad Kukaččím hnízdem (1975), který byl natočen podle slavné adaptace románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven.

Nicholsonova kariéra v číslech

Celkově má Nicholson na kontě 60 hereckých rolí, 4 filmy jako režisér, 5 jako scénárista, 3 jako producent a 1 jako autor námětu. Kvíz zakončíme jedním z jeho citátů, který vystihuje jeho smysl pro humor: Se svými slunečními brýlemi jsem Jack Nicholson. Bez nich jsem jen 60 letý tlusťoch.”