České filmy jistě znáte, ale zapamatovat si hlášky nemusí být pro každého snadné. Jak jste na tom právě vy, to zjistíte v novém kvízu

České filmy jistě znáte, ale zapamatovat si hlášky nemusí být pro každého snadné. Jak jste na tom právě vy, to zjistíte v novém kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Máte rádi české filmy a seriály? Díváte se na televizi pouze letmo, nebo jste vášnivý divák, který se o filmovou tvorbu zajímá hlouběji? Znáte dobře všechny herce, víte, kdo daný film režíroval a kde vznikal? A což teprve hlášky!

České filmy na ně bývají bohaté. Ale pokud jste si všimli, některý film jich s sebou nese celou nekonečnou řadu, ale jiný, ačkoliv není po stránce kvality o nic horší, neobsahuje hlášku žádnou. Hlášky se hojně rodí v komediích, humorných scénách a pohádkách. Vážný žánr, například dramata a detektivky, je pochopitelně na hlášky skoupý. Hláška se také nerodí ihned. Prochází jakýmsi procesem zlidovění, kdy se až po dalších reprízách díla dostává stále více do povědomí a obliby diváků.

Pamatovat si hlášky také není pro všechny snadné. U někoho převládá paměť zraková, u jiného sluchová. Možná jste to zjistili už ve škole. Přišli jste domů a nepamatovali jste si vůbec nic z toho, co učitelka vykládala. Až když jste otevřeli sešit a uviděli zápisky, teprve pak paměť naskočila. Jiný si zapamatoval vše řečené a sešit ani nepotřeboval. Stejně tak je to u filmu. Můžete odvykládat celý děj, ale na mluvené slovo si ne a ne vzpomenout.

Jak si dokážete zapamatovat filmové hlášky a přiřadit je ke správného filmu můžete vyzkoušet v našem kvízu. Protože máte pochopitelně na výběr ze tří možností, bude vše snazší, než vzpomínání takzvaně „z hlavy“.

Zdroj článku:
  • Autorský text