Krkonošské pohádky, skvělý Večerníček. Připomeňte si jeho postavy a ověřte své znalosti v našem kvízu

Krkonošské pohádky, skvělý Večerníček. Připomeňte si jeho postavy a ověřte své znalosti v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Anče, Kubo, hajnej!“ byla otravná věta, která v této pohádce zaznívala často a která symbolizovala nevrlost Trautenberga. Ten vystupoval jako záporák celé pohádky. Víte o postavách všechno?

Trautenberg, svým služebnictvem nazývaný milostpán, je jediná záporná postava v celém seriálu. Se vším je nespokojený, na všechno nadává a je hodně sobecký. Mnohdy překračuje hranici svého panství a vstupuje na pozemek hodného Krakonoše. Tato postava existuje jen proto, aby svým poddaným zkazila den. Jeho požadavky jsou kolikrát směšné, ale i tak pro něj není nic dost. Nemá-li co kritizovat, něco si vymyslí, například to, že to kyselo je příliš kyselé.

Naopak Krakonoš je symbolem moudrého a nesobeckého člověka, myslí spíše na druhé a sebe má na svém žebříčku důležitých lidí až na posledním místě. Dohlíží na klid a pořádek ve svém revíru, s čímž mu pomáhá jeho věrná pomocnice sojka. Ve skutečnosti je to duch Krkonoš, má magické schopnosti, kterých využívá při kažení Trautenbergových sobeckých plánů. S sebou neustále nosí hůl, která zároveň slouží jako dalekohled. Vřele vítá s otevřenou náručí Trautenbergovo služebnictvo. Nejblíže má k němu Anče, milostpánovo děvčátko pro všechno. Je nešťastná z toho, že musí plnit Trautenbergovy nesmyslné požadavky, zároveň uklízet a jinak se starat o jeho domácnost. Kdykoli se jí nelíbí, co její pán dělá, běží za Krakonošem, aby se mu mohla vyplakat na rameni a zkazila Trautenbergovy sobecké plány.

Stejně hodný jako Anče je i Kuba. Zastává stejnou pozici, pouze dělá více namáhavou práci, například štípe dříví. S Ančou si jsou hodně blízcí a také Kuba se vydává do sousedství za Krakonošem, aby dostal dobrou radu a trochu se uklidnil. Nejblíže ke zlému pánovi měl hajnej. Avšak v oblibě ho neměl a nesouhlasil s jeho plány. Ve spoustě epizod se mu dokonce chtěl vzepřít, ale kvůli své slabé povaze toho brzy nechal. Nosil pušku, kterou využíval, když se Trautenberg rozhodl jít na lov.

Trochu jsme si připomněli hlavní postavy, proto se nyní můžete vrhnout na náš kvíz. Přejeme vám hodně štěstí i zábavy.

Krkonošské pohádky nás jako děti učily, že když něco špatného uděláme, obrátí se to proti nám. Naopak jsme-li hodní a myslíme-li na druhé, budeme se mít dobře, přestože to může déle trvat. Není ale vhodné být za každou cenu hodný, obzvláště pokud nám někdo dělá naschvály a nerespektuje daná pravidla.

U této pohádky se zasmějí nejen děti, ale také nám dospělým většinou ukápne slza od smíchu, když je Trautenberg tvrdě potrestán spravedlivým, kreativním a pohotovým Krakonošem. Budí v nás pocit, že vše má svůj řád a že bychom měli dodržovat určitá pravidla.

A jak se pohádka líbí vám? Přáli byste si žít v tomto spravedlivém světě i vy?

Zdroje článku: