My všichni školou povinní: Věrohodnost zachycení atmosféry školství několik let před revolucí se seriálu nedá upřít

My všichni školou povinní: Věrohodnost zachycení atmosféry školství několik let před revolucí se seriálu nedá upřít
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Školní rok se sotva rozběhl a ředitelka školy musí řešit malovaní a stěhování tříd. O prázdninách asi malíři neměli čas, a tak školu čekají téměř bojové manévry. A ještě se jedna učitelka musí podrobit operaci žlučníku. Její hodiny tak musí převzít kolegové.

Nedostatek učitelů už trápil školy v éře „Husákových dětí“, kdy bylo ve třídách i přes třicet žáků. Přesto to učitelé museli zvládnout, i když často se to podepsalo na jejich zdraví.

Některé problémy ze seriálu jsou nadčasové

První třídní schůzky na sebe nenechaly dlouho čekat, a hlavně u osmáků se to točilo kolem přihlášek na školu. Paní Povejšová je přesvědčená o tom, že má doma budoucí hereckou hvězdu, a proto dcera Jitka ani nedostane prostor, aby si sama řekla, co bude dál studovat. Nadšený z toho není ani třídní učitel Lamač, ani Jitčin otec, který vůbec není přesvědčený o talentu, který vidí její matka.

Hodně času je věnováno i rozvodu a jeho dopadu na děti

Na třídní schůzky nepřišla paní Joklová. Opět byla u rozvodového stání a stále soud nic nerozhodl. Pro zklamanou ženu už je to vysilující, a to ještě musí přihlížet, jak pod záminkou návštěvy dětí si její manžel odnáší z bytu postupně vše, co má nějakou cenu.

Jokl, který je pod vlivem mladé přítelkyně, se za své chování ani trochu nestydí, a ještě manželce vyčítá, že to byla ona, kdo přišel s rozvodem. Jak by si to asi představoval? Že by vždy zašel s milenkou na nedělní oběd, zeptal se na děti a na cestu si vzal nějakou tu drobnost z domácnosti, která je přece i jeho?

Soud však v té době bral rozvod hodně vážně. Heslo „Rodina je základ státu“ bylo v té době bráno vážně. Soudy se táhly a lidé si tak museli na definitivní vyřešení celé nepříjemné a složité situace počkat.

Všichni milovali Jirku Olivu, kromě učitelky Hajské

Ve škole se začíná zlehka hroutit učitelka Hajská. Zatím se ještě snaží předstírat, že má svého žáčka Jirku Olivu pod kontrolou, protože má přece patnáct let praxe, ale roztomilý kudrnáč se pro ni stane v dalších týdnech zlým snem. Z jedenatřiceti dětí ve třídě je jediný, který podle Hajské nechápe, jak se má ve škole chovat.

Karfík jako lamač dívčích srdcí

A co nevidět se do problémů dostane i mladý učitel Karfík. Za sebou má první hodinu, kdy jeho práci sledovala školní inspektorka, a vyfasoval na záskok hodiny chemie, což sám nevidí jako šťastný nápad. Větší problém se k němu zatím jen plíží. V budově internátu, kde má pokoj k přespání, na něj má políčeno vychovatelka Ájka a ve škole se už začíná odvíjet romance s mladou Janou. Už teď je jasné, že mladý učitel má před sebou nelehké rozhodnutí. Blondýna, nebo bruneta?

Seriál je v letní nabídce ČT1.

Zdroj článku:
  • Autorský text