Kvíz: Iva Janžurová – komik v sukních. Jak dobře ji a její role znáte?

Kvíz: Iva Janžurová – komik v sukních. Jak dobře ji a její role znáte?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Iva Janžurová byla ženskou obdobou Vladimíra Menšíka, i když její živelnost byla oproti němu silně umírněná a její původní povaha byla spíše stydlivá. Přesto však z jejích vystoupení diváky bolela od smíchu bránice ještě druhý den.

Tato veskrze komediální herečka totiž nikdy ani na okamžik nezaváhala a provedla jakoukoli grimasu či jinou, byť i méně důstojnou, skopičinu, a to jen aby daný gag opepřila notnou dávkou humoru.

Iva Janžurová, která má v současnosti 82 let (nar. 19. 5. 1941) započala svou kariéru v divadle F. X. Šaldy v Liberci. Odtud se přesunula na prkna Divadla na Vinohradech, kde působila až do roku 1988. V témže roce se stala členkou činohry Národního divadla. V 70. až 90. letech 20. století patřila k nejobsazovanějším herečkám nejen na divadle, ale stejně tak ve filmu a televizních pořadech. A to zcela oprávněně. Přestože patřila – společně s Jiřinou Bohdalovou – k našim největším komickým herečkám, vídali jsme ji často i v rolích dramatických, jimž uměla dodat jakýsi rozměr navíc.

Za to, že se už v 60. letech minulého století zařadila mezi přední herečky československé a následně také české filmové a divadelní scény, vděčí svému mnohotvárnému hereckému projevu a schopnosti vžít se do různorodých postav, a tak je divákovi co nejvěrněji zprostředkovat.

Jak dobře znáte Ivu Janžurovou a její role?

Výběr z jejích nejúspěšnějších filmů (včetně televizních):

Světáci, Páni kluci, Marečku, podejte mi pero, Ubohý pan Kufalt, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Kam slunce nechodí…, Svatba jako řemen, Slaměný klobouk, Alfons Karásek v lázních, Teroristka, a další.

Možná některé z vás upoutá i aktualita z roku 2023 – dcera Ivy Janžurové, režisérka Theodora Remundová, natáčí o své mamince dokument, který by měl zamířit i na plátna kin. Jak sama režisérka v pořadu Rozstřel Vladimíra Vokála uvedla, je možné, že film se bude jmenovat „Janžurka“. Některé zdroje uvádějí, že zamýšlený projekt již dvakrát nedostal od Státního fondu kinematografie podporu, a tak Remundová od jara letošního roku vytrvale sháněla finanční prostředky na ukázky z filmových a ostatních dobových archivů. Věřme, že vše dobře dopadne a fanoušci Ivy Janžurové se s ní brzy setkají na filmovém plátně.