Toto emocionální drama s oscarovým hercem a sympatickým chobotnatcem v hlavní roli vás určitě zaujme

Toto emocionální drama s oscarovým hercem a sympatickým chobotnatcem v hlavní roli vás určitě zaujme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se ve filmu objeví oscarový vítěz, oscarová vítězka, herec ze „Stmívání“ a sympatický chobotnatec, nemůže být film nijak špatný. Proto patří romantický snímek „Voda pro slony“ mezi nejlepší filmy posledního desetiletí.

Běžný příběh s geniálním obsazením

Na milostném příběhu, který zahrnuje krásnou jezdkyni na koních a mládence, jenž uteče do cirkusu, je něco roztomile staromódního. Christoph Waltz zde hraje z počátku miloučkého, ale časem nevrlého majitele cirkusu, který je ženatý s artistkou (jezdkyně na koních). Svou manželku i všechny ostatní drží ve svém železném sevření.

Příběh podle bestselleru Sary Gruenové je vyprávěn jako flashback starým mužem jménem Jacob (Hal Holbrook), který v roce 1931 přišel o rodiče, odešel z veterinární školy Cornell University a vyjel na cestu vlakem, přesněji cirkusovým vlakem. V mládí je tato postava hrána Robertem Pattinsonem. Jacob je naivní a vzrušený, a když jeho oči zahlédnou krásnou Marlenu (Reese Witherspoon) na jejím bílém výstavním koni, ví, že se zamiloval. Majitel August (Waltz) ho ale chce neprodleně vyhodit z vlaku, dokud se nedozví, že mladý Jacob ví něco o veterinární medicíně.

Chemie mezi herci přesvědčí

V době speciálních efektů je tak trochu staromódní vidět film se skutečnými lidmi, věrohodnými scénami a opravdickými zvířaty. Produkční designér Jack Fisk zde vytvořil skutečný cirkus a využil velký reálný vlak pro své scény na železnici.

Dynamika příběhu závisí na Augustově žárlivosti na Marlenu a její tvrdohlavé loajalitě k jejich manželské smlouvě. A to je Waltzova doména. Menší než Pattinson, ve skutečnosti sotva vyšší než Witherspoon, vládne všem jako tvrdě zakousnutý úkolář, jehož snadné kouzlo skrývá chladnou duši – lze zde poznat podobnosti s jeho nejznámější rolí nemilosrdného nacisty z Hanebných panchartů.

Cirkus je hluboko v dluzích, ale August má novou hvězdnou atrakci, o které věří, že dokáže kšeft zachránit. Jde o Rosie, slonici středního věku. Plán je, aby Marlene na chobotnatci jezdila. O slona se má starat Jacob. Scény zahrnující osobnost a jazykové porozumění slonů vytvářejí vnitřní kouzlo a film je obklopuje přesvědčivým portrétem cirkusového života na silnici.

Menší nejasnosti, celkem ale skvělá podívaná

Vyvrcholení filmu zahrnuje řadu hrozných událostí, po kterých sice není úplně jasné, proč je Marlena stále tak svědomitou manželkou, i když si August toto privilegium nezaslouží – ale kdyby byl film trochu dramatičtější, mohlo by se stát z původně romantického dramatu smutné melodrama.

Film „Voda pro slony“ režíroval Francis Lawrence, scénář má na svědomí Richard LaGravenese, jehož „Zaříkávač koní“ taktéž projevoval sympatie k osobnostem zvířat. Rosie sice není tak charismatická jako kůň, ale určitě vás její očička a sympatické chování zahřeje u srdce.

Zdroj článku: