Dva muži utekli z osvětimského pekla, aby řekli světu o hrůzách, které se tam děly

Dva muži utekli z osvětimského pekla, aby řekli světu o hrůzách, které se tam děly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válečné historické drama Zpráva, film režiséra Petera Bejbaka vychází ze skutečného příběhu vězňů Vrby a Wetzlera, kteří svou zprávou zachránili mnoho lidských životů.

Film vznikl v slovensko-česko-německé koprodukci. Natáčel se v České republice. Scénář vznikl podle Wetzlerova románu Co Dante neviděl a v hereckém obsazení se sešli herci několika národností: Češi, Slováci, Poláci a Němci. V rolích hrdinských uprchlíků se představí Noël Czuczor a Peter Ondrejička. Z českých herců poznáte třeba Jana Nedbala nebo Ondřeje Malého. Velkým zpestřením je britský herec John Hannah, známý z filmu Mumie nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb.

Producent filmu Ondřej zima uvedl:

Přestože bylo filmů na téma holokaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky.

Ve zkratce o filmu

Osvětimi nebylo mnoho zdařilých útěků. Film je pojatý pohledem šestadvacetiletého Freddyho Wetzlera, písaře Bloku 9. Přes něj diváci poznají další postavy z tábora, kteří se budou na útěku dvou mladých lidí podílet. Samotný útěk byl zajímavý a velmi náročný. Uprchlíci se museli téměř 80 hodin schovávat ve vykopané díře v zemi uvnitř lágru, než pominula pohotovost, která se spouštěla na 72 hodin vždy, když někdo utekl. Právě v této době byla většina pokusů o útěk zmařena. Teprve když byl poplach ukončen, vězni opustili díru a vydali se na stokilometrovou cestu. To ale nebyla jediná zkouška, kterou museli projít. Stejně těžké bylo přesvědčit svět o situaci v Osvětimi.

Přestože zpráva sepsaná Wetzlerem se na světlo dostala se zpožděním, svůj účel splnila. Také byla použita během Norimberského procesu s válečnými zločinci.

Úspěchy režiséra

Peter Bejbak na sebe upozornil předchozím filmem Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici. Za film získal cenu za režii na FF v Karlových Varech. Třídílná série Spravedlnost byla oceněna Českých lvem.

 

Zdroj: