Děti z Ať žijí duchové!: Jaký osud čekal Leontýnku, Janka nebo Maličkého?

Děti z Ať žijí duchové!: Jaký osud čekal Leontýnku, Janka nebo Maličkého?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hudební film Ať žijí duchové! je pro většinu z nás nostalgickou vzpomínkou na dětství a dokáže nám vykouzlit úsměv na tváři, kdykoli zaslechneme jednu z písniček či hlášek. Přestože film nestárne, dětští herci, kteří se v něm objevili, bohužel ano. Co všechno se u nich změnilo a jak žijí dnes?

Leontýnka Brtníková (Dana Vávrová)

Jednou z nejoblíbenějších postav dětí i dospělých se stala malá Leontýnka, která je už 400 let duchem a touží se stát člověkem. Její představitelku však potkal nejsmutnější osud ze všech dětských herců z filmu. Předčasně totiž zemřela na rakovinu děložního hrdla už ve 41 letech. S nemocí bojovala celý rok, ale bohužel před ní nedokázala utéct. Ještě předtím si ale stihla vybudovat opravdu slušnou hereckou kariéru, a to nejen u nás, ale i v Německu, kde ke konci svého života bydlela se svým manželem, německým režisérem.

Hrála v celé řadě seriálů a nespočtu filmů, a dokonce si s pomocí manžela třikrát vyzkoušela také práci režisérky a scenáristky. Leontýnku si zahrála už v devíti letech a jako dítě se objevila například ještě v seriálech Arabela (1980), My všichni školou povinní (1984) nebo v komedii Kulový blesk (1978), Menší roli ztvárnila i ve světoznámém Amadeovi (1984), který se natáčel v Praze. Byla hodně obsazovanou a uznávanou herečkou až do své smrti v roce 2009. Svou poslední roli si zahrála v německém filmu Zkáza lodi Gustoff (2008).

Janek Dlouhý (Jiří Procházka)

Janek Dlouhý je hned po Leontýnce nejvýraznější postavou filmu. Ve 14 letech si ho zahrál Jiří Procházka, který s herectvím začal ve filmu Oheň ve dřevě (1977). Krátce na to už si zahrál svou osudovou roli Janka, do kterého se všechny dětské fanynky okamžitě zakoukaly. Ve skutečnosti se do něj zamilovala právě i herečka Dana Vávrová, která se s ním seznámila při natáčení. Šlo o její první velkou lásku, ale bohužel byla z Jiřího strany neopětovaná a Dana se kvůli ní roky trápila.

Jiří u herectví moc dlouho nezůstal, přestože s ním měl dobré zkušenosti. Dokonce zkoušel i přijímačky na konzervatoř, bohužel marně. Poté, co ho nevzali, vyzkoušel několik profesí. Chvíli hrál závodně fotbal za Spartu, poté začal studovat elektroprůmyslovku, ze které odešel. Nakonec se vyučil dámským kadeřníkem. Později si doplnil vzdělání také na hotelové škole a nakonec se našel v hudbě. Dodnes hraje a zpívá v kapele Sally Band, a dokonce má svou hudební agenturu.

Pepa Boháček (Petr Starý)

Boháčka, kterého Leontýnka promění v jelena, si zahrál Petr Starý, kterému v době natáčení bylo už 14 let. Pár filmových rolí za sebou už měl. Hrál například Jožku Vágnera ve filmu Páni kluci (1975). Svou krátkou hereckou kariéru započal rolí v hudebním filmu Přijela k nám pouť (1973). Role v Ať žijí duchové! ho proslavila nejvíce, ale k herectví ho to poté už moc netáhlo, tak se s ním rozhodl skončit. Naposledy si o několik let později zahrál v komedii Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005).

V dospělosti pracoval ve firmě na výrobu vonných svíček, poté vystudoval ekonomickou školu a od roku 2003 vlastnil firmu MB Hand Made, ve které pokračoval v manufakturní výrobě svíček. V roce 2017 bohužel také zemřel, a to ve věku pouhých 54 let.

Maličký (Jiří Brož)

Maličký herec Jiří Brož ztvárnil postavu roztomilého Maličkého s pomocí Aťky Janouškové, která ho namluvila. U herectví sice nezůstal a Ať žijí duchové! je dodnes jeho jedinou rolí, ale váže se k němu zajímavý příběh.

Malý Jirka totiž neměl rodinu a na natáčení vozili z nedalekého dětského domova. Na herecké kolegy ale udělal takový dojem, že mu chtěli najít nějakou milující rodinu. Tu nakonec našel u herce Vladimíra Kršky, který ho adoptoval a zajistil mu šťastný život.

Zdroje článku: