Dařbuján a Pandrhola: Proč se hercům zvedal žaludek, kdo si užil pekelnou scénu a kolik se do pohádky vloudilo chybiček

Dařbuján a Pandrhola: Proč se hercům zvedal žaludek, kdo si užil pekelnou scénu a kolik se do pohádky vloudilo chybiček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když už je těch princezen během svátků moc, diváci si rádi oddechnou a přeladí si na lidovější notu. Tentokrát noty napsal Jan Drda a na režisérskou židli usedl Martin Frič, který ve stejný rok představil pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Jiří Sovák si ve stylizovaném vyprávění zahrál nuzného havíře Dařbujána, který si pro svého dvanáctého potomka jako kmotra vybere sekáče, tedy Smrt (Václav Lohniský). Ten pomůže Dařbujánovi zbohatnout coby doktorovi, který s tajnou metodou umí stanovit stav pacienta. Havíř se však zaplete s lakomým boháčem Pandrholou (Rudolf Hrušínský), který se rozhodne Smrťáka zbavit a uvězní ho. Nepřítomnost smrti na zemi však způsobí řadu komických katastrof.

Malebná vesnička Kocanda, kde se celý děj odehrává, ke smutku diváků neexistuje a byla postavená ze dřeva ve studiu Barrandov. Řada kulis byla navíc recyklovaná z pohádky Hrátky s čertem. Někteří herci přiznali, že roli vzali kvůli vidině jaternic na stromě. Bylo ohlášeno, že budou pravé. Jenže herce brzy přešla chuť.  

Točilo se v létě, bylo parno, tropické teploty, takže jejich původní vůně se rázem změnila v odpudivý puch. Když přišlo na věc, nikomu se do konzumace moc nechtělo. To bylo o zdraví, 

svěřil se v jednom starším rozhovoru Jiří Sovák.

Josef Hlinomaz se netrápil jen kvůli jitrnicím. Na scénu, kdy se na něj v rámci „uzdravení“ valila mouka ze všech stran, vzpomínal ještě po patnácti letech. A ani příplatek tenkrát nedostal.

Hrušínský a Sovák
Hrušínský a Sovák | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Sovákovu manželku Markýtku si zahrála Běla Jurdová, kterou měl Martin Frič mezi oblíbenými herci. Právě ona byla důvodem, kvůli kterému se pohádka málem nenatočila. Mladá herečka začala natáčet, aniž by měla podepsanou smlouvu. Až během natáčení si toho všiml produkční a smlouva se udělala. Jenže Jurdová se někomu na vyšších místech znelíbila a do pohádky nebyla schválena. Martin Frič se v tom okamžiku ukázal jako autorita a bez herečky odmítl pokračovat. Prosadil si svou a Jurdová v roli Markýtky zůstala. Pohádka přinesla hlavně popularitu Jiřímu Sovákovi, který měl v té době 39 let a talentem se vyrovnal Rudolfu Hrušínskému.

I do takové klasiky se vloudilo pár chybiček

Pandrhola měl zázračnou zbraň. Když se vydal střílet prasata, měl dvouhlavňovou zbraň. Na dvoře se mu však proměnila na tříhlavňovou a po nabíjení byla zase dvouhlavňová a za chvilku zase tříhlavňová.

Když jde Smrťák (Václav Lohniský) Dařbujánovi dát instrukce, jak má správně léčit, drží kosu v pravé ruce. Za chvíli ji má v záběru v levé ruce.

Smrťák v pohádce naprosto bez problémů několikrát projde kamennou zdí domu. Tato schopnost se vzhledem k jeho profesi docela hodí. Když je pak zavřený v sudu, není schopen se z něj dostat. To nedává moc smysl.

Ve vysílání 24.12. v podvečer na Primě.

Zdroje článku: