Co bylo lepší, než být pohádkovým princem? Rozhodně lepší vyhlídky měli jeho přátelé

Co bylo lepší, než být pohádkovým princem? Rozhodně lepší vyhlídky měli jeho přátelé
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O tom by mohl vyprávět Vítězslav Jandák, který spolu s Jaroslavem Drbohlavem dělal společnost našemu nejpopulárnějšímu pohádkovému princi, kterého si v pohádce Tři oříšky pro Popelku zahrál Pavel Trávníček.

Na rozdíl od prince, následovníka trůnu, si jeho dva přátelé mohli užívat po jeho boku stejný život v luxusu, ale bez vidiny povinností, které čekaly na mladého prince.

Vítězslav Jandák sice na čas ze své herecké dráhy odbočil do politiky, ale Češi si ho raději spojují s jeho hereckou profesí a role ve zmíněné pohádce rozhodně patří k těm, na které se nezapomíná. V roli princova kumpána se tak stal nedílnou součástí pohádkového světa československého filmu. S Pavlem Trávníčkem a Jaroslavem Drbohlavem si natáčení užívali jako celá řada dalších herců. Ani netušili, že jsou při vzniku nejoblíbenější pohádky, která se stane součástí Vánoc ještě pro další generace.

V jednom rozhovoru Jandák zmínil, že se během natáčení hodně popíjelo, což by v dnešní době bylo nemožné. Mělo to samozřejmě své výhody, protože herci natáčeli v uvolněné atmosféře. Tenkrát nebylo natáčení pod tak velkým finančním tlakem, takže se alkohol na place nemusel schovávat. Jak Jandák poznamenal, na natáčení se pije i dnes, ale musí to být tajně.

Během natáčení pohádky se stávali i méně příjemné věci. Jaroslav Drbohlav miloval natáčení na koni, a tak mu to jeho filmoví společníci trochu komplikovali. Ale nakonec se to právě Jandákovi vymstilo. Když ho vyhodil kůň, zlomil si kostrč. Jenže nebylo v plánu čekat, až se herec uzdraví, a tak musel zatnout zuby a točit dál. Problém řešil lékař, který dával herci injekce proti bolesti.

Vítězslav Jandák se také přiznal, že pokukoval během natáčení po jedné z hereček. Nebyla to však Libuška Šafránková, která byla ve snech téměř všech herců, kteří se s ní potkali. Jandák si vyhlédl Karin Lescovou, která hrála královnu. Zůstalo však jen u tajného obdivování, protože představitelka královny si udržovala odstup a všechny pokusy, jak na ni udělat dojem, ztroskotaly.

Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák | Zdroj: Bonton / © Česká televize

Českého herce, který to dotáhl až na ministra kultury a poslance, si připomeneme také v dalším filmu z úplně jiné kategorie. Zahrál si vojáka v oblíbeném filmu Víta Olmera Tankový prapor, a to dokonce kapitána.

V médiích byl však spíše zmiňovaný v souvislosti s politikou a se svým potomkem Svatoplukem, kterého měl se zesnulou Libuší Geprtovou, se kterou se rozešel, když byla těhotná. Herec se obhajoval, že netušil, že je jeho přítelkyně těhotná. Ale jak to bylo doopravdy, se asi nedozvíme.

Tankový prapor je ve vysílání 13.12. na ČT1 a Tři oříšky pro Popelku na Štědrý den na ČT1.

Zdroje článku: