Cesta Michala Suchánka: Od role neodolatelného chlapce z dětského domova až po dobře hodnoceného začínajícího režiséra

Cesta Michala Suchánka: Od role neodolatelného chlapce z dětského domova až po dobře hodnoceného začínajícího režiséra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Asi všichni si dokážete vybavit Michala Suchánka jako jednoho z šílených komediantů z pořadu Partička. Když ale zapátráte v paměti, určitě vidíte i drobného klučinu, který si na školní lyžařský výcvik vzal dědovo pyžamo v komedii Sněženky a machři a nenesl dobře první zkušenost s alkoholem.

Příběh Pozdní léto, který je v srpnové nabídce ČT, vznikl v režii oblíbeného Antonína Moskalyka v roce 1974, kdy bylo malému Suchánkovi devět let, ale pro drobný vzrůst vypadal o hodně mladší. Jako chlapec z dětského domova se ocitne v rodině Karla (Jiří Vala) a Věry (Věra Galatíková), kteří si žijí poměrně spokojeným životem, ale pociťují prázdnotu, protože nemají vlastní děti. Studovali, našli uplatnění v práci a vytvořili si útulný domov. Jen jim tam chybí dětský smích. Už jsou starší a na zázrak, který by jim pomohl splnit jejich přání, už nevěří, a tak si na zkoušku vzali z dětského domova chlapce, kterému by mohli dát svůj domov a lásku.

Zatímco Věra cítí, že by jí role matky svědčila a zbavila by ji úzkosti a nezdravých myšlenek, které se jí honí hlavou, její manžel situaci vidí jinak. Možná je to kvůli problémům v práci, nebo možná už vlastně ve svém životě nic měnit nechce. S novým členem domácnosti se nemůže sžít. Je mu skoro čtyřicet a nikdy se nebavil s malými dětmi, natož s klukem ze druhé třídy. Neumí to a musí se to teprve naučit. Naučit se také musí bojovat se svými pochybnostmi.

Úplně jinak to vidí babička (Dana Medřická) a děda (Ladislav Pešek). Oba jsou z potencionálního vnuka naprosto nadšení. Přirozený herecký projev obou hvězd dává filmu ještě větší citový náboj.

Samotnou kapitolu samozřejmě tvoří malý Michal Suchánek, který byl vskutku velice roztomilým dítětem. Není divu, že už v pěti letech jeho fotky zdobily časopis Vlasta. Ovšem ke své kariéře modela se dnes uznávaný herec a režisér moc nehlásí.

Stejně nerad si připomíná své podnikatelské období po revoluci, kdy se nechal kamarádem přemluvit a otevřel si hospodu. Kamarád z mládí, který se ještě před revolucí dostal za šmelinu do vězení, trochu naivního Suchánka využil, protože sám jako trestaný podnikat nemohl. Hospodu tak měl jako živnost on, ale vlastně jen podepisoval faktury a slepě příteli věřil.

To mu přineslo velké dluhy a finanční potíže, ale také ponaučení, že má dělat jen to, co umí a čemu rozumí. Naštěstí měl manželku, která mu pomohla těžkou dobu zvládnout.

V současné době Michal Suchánek režíruje zajímavě obsazený seriál Chataři ze Švihova a diváci seriálu ZOO ho mohou vídat jako sice trochu nezodpovědného otce Elišky, ale zato zábavného dědečka pro její syny.

Zdroje článku: