Celebrity pod lupou: Jiřina Šejbalová byla stejně svůdná jako Lída Baarová, jen se na to zapomnělo

Celebrity pod lupou: Jiřina Šejbalová byla stejně svůdná jako Lída Baarová, jen se na to zapomnělo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve své době byla kráska s trochu exotickým vzhledem a neuvěřitelně příjemným hlasem považovaná za českou Marlene Dietrich. Dokázala si získat srdce každého muže, který se jí zalíbil, a v herectví se jí dařilo, přestože původně měla jiné plány.

Jiřina Šejbalová lámala srdce svým hereckým kolegům v meziválečném období naší historie. Narodila se už v roce 1905 a její nejlepší charakterovou vlastností byla radost ze života a schopnost si svůj život užít.

Jiřina Šejbalová 1932
Jiřina Šejbalová 1932 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Nepocházela z chudých poměrů, kterými se rádi její vrstevníci chlubili, ale její rodiče byli úředníci a měli velký zájem o hudbu a o umění. Svou vášeň dokázali předat i dceři. Jiřina od útlého mládí zpívala, protože měla talent a líbivý zvonivý hlas. Bavila společnost na rodinných večírcích a snila o velké operní kariéře. Když přišel čas, zamířila na konzervatoř a pět let studovala operní zpěv. K tomu si přidala ještě dva roky studia činohry a dobře udělala. Silný zánět hlasivek jí narušil plány na úspěšnou kariéru v opeře. Její hlas se změnil a s operou byl konec. Jenže právě zastřený (a pro mnohé eroticky zabarvený) hlas jí otevřel cestu na divadelní prkna činohry a před kamery.

S přáteli se uchýlila do divadla DADA, ale velice brzy si jí všiml šéf Národního divadla Karel Hugo Hilar a nabídl jí angažmá. Přijala ho až po druhé nabídce a na scéně se potkala s Františkem Smolíkem, Hugo Haasem, Sašou Rašilovem, Ladislavem Peškem a Janem Pivec. Brzy si divadlo zamilovala a diváci milovali zase ji. Dokázala zahrát cokoliv a měla hodně široký repertoár.

Díky svému podmanivému hlasu získávala často role svůdných a smyslných žen. Často její postavy neměly ty nejpevnější morální zásady. Role „potvor“ si užívala. A nejen na jevišti. V její přízni končili slavní herci, sportovci, politici a bohatí podnikatelé. Milostné pletky jí dokonce nijak nebránily v tom, aby žila ve spokojeném manželství s mladším mužem Jaroslavem Pipkem, který byl advokátem.  

Mezi její milence patřil Zdeněk Štěpánek, Karel Hašler, Svatopluk Beneš, Jára Kohout, Rudolf Antonín Dvorský, Rudolf Deyl, Eman Fiala. Manžel jí zálety toleroval. Věděl, že si bere žádanou ženu, která se nenarodila pro roli hospodyňky. Lásku mužů jí trošku kazila nenávist žen, které takový úspěch neměly.

Byla nejen ozdobou ložnic, ale uměla to pořádně rozjet i na večírcích, kde často využila svého hlasu ke zpěvu šansonů, což muže přitahovalo ještě víc. A všichni obdivovali, že ze sebe nedělá hvězdu a nepohrdne ani posezením u dobrého piva. Na chalupě v Posázaví pořádala bujaré mejdany a dokázala své hosty výtečně bavit až do rána. A dokonce jim i sama připravila něco na zub.

Láska jako trám, 1967
Láska jako trám, 1967 | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Scházely se však u ní i osobnosti, které neměly skryté úmysly. Navštěvoval ji i Jan Werich, František Hrubín a také jedna z mála žen, která ji snesla – Vlasta Fabiánová.

Ani s přibývajícím věkem se nestala nudnou. V roce 1969 vydala první kuchařku Vaříme na chatě a padesátitisícový náklad byl hned vyprodaný.

Jiřinu Šejbalovou si připomeneme v televizní inscenaci Láska jako trám odpoledne 19. 11. na ČT1.

Zdroje článku: