Celebrity pod lupou: Příběh téměř zapomenutého malého tuláka Charlieho Chaplina, jenž měl se zálibu v hodně mladých dívkách

Celebrity pod lupou: Příběh téměř zapomenutého malého tuláka Charlieho Chaplina, jenž měl se zálibu v hodně mladých dívkách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Charlie Chaplin, známý jako ikonický „malý tulák“ němých filmů, dosáhl mezinárodní slávy a respektu jako herec, režisér a producent. V soukromí vedl Chaplin osamělý život pronásledovaný skandály, dokud nepotkal zářivou Oonu O'Neill, svou životní lásku s extrémním věkovým rozdílem.

Chaplin ve svých memoárech popsal setkání s Oonou jako nejšťastnější událost svého života. Dlouhou dobu se totiž zdálo nepravděpodobné, že by Chaplin někdy našel trvalou lásku. Charles Spencer Chaplin se narodil v Londýně 16. dubna 1889 rodičům, kteří se věnovali kariéře herců a zpěváků. Nicméně brzká smrt jeho otce a následná nemoc jeho matky způsobily, že Charlie a jeho bratr Sydney se museli postarat sami o sebe ještě dříve, než bylo Chaplinovi 10 let.

Účast na divadelní show ve 12 letech odstartovala Chaplinovu kariéru estrádního komika, která ho nakonec v roce 1912 zavedla do Spojených států. Chaplin byl oblíbený u publika a začínající hollywoodský filmový průmysl si toho všiml. Chaplin zahájil svou němou filmovou kariéru v roce 1913.

Stále více se zapojoval do psaní a režie filmové tvorby, později spojil své síly s hereckými kolegy Mary Pickfordovou a Douglasem Fairbanksem a režisérem/producentem DW Griffithem, aby založili svoji společnost United Artists Corp.

Mezi jeho nejznámější filmy patří Kid (1921), Zlaté opojení (1925), Světla velkoměsta (1931), Moderní doba (1936) a Diktátor (1940).

Bohužel skandály ze skutečného života příliš často zastínily Chaplinovy ​​triumfy na obrazovce. Svou první manželku, herečku Mildred Harrisovou, si vzal, když jí bylo pouhých 16 let. Pár se rozvedl v roce 1920. V roce 1924 se Chaplin v tichosti oženil s další 16letou herečkou, Litou Greyovou, se kterou se setkal na natáčení Zlatého opojení. Pár měl dva syny, Charlese Jr. a Sydneyho, než se v roce 1927 rozvedli. Chaplinovou třetí manželkou byla herečka Paulette Goddard, která se objevila v několika jeho filmech a bylo jí 21, když se vzali. Byli manželé v letech 1936 až 1942 a rozvedli se přátelsky.

Chaplin potkal osudovou ženu Oonu O'Neill v roce 1942, když o ní uvažoval pro roli v jednom ze svých filmů. Okamžitě si rozumněli, stali se nerozlučnými a následující rok se vzali. Ooně bylo pouhých 18 a Charliemu 53. V tehdejší době to bylo hodně skandální.

Geraldine Chaplin 2014
Geraldine Chaplin, 2014 | Zdroj: Agência Brasil / Creative commons atribution 3.0

Ačkoli byla O'Neill starší než obě jeho první manželky, věkový rozdíl páru ležel lidem v žaludku. Ale pro Chaplina to bylo šťastné spojení, na které čekal celý život. Pár spolu měl osm dětí: Geraldine, Michaela, Josephine, Victorii, Eugene, Jane, Annette a Christophera. Manželé spolu zůstali až do Chaplinovy ​​smrti v roce 1977. Několik Chaplinových dětí se začalo věnovat herectví. Geraldine Chaplin a její dcera Oona Chaplin (která se objevila ve Hře o trůny jako Talisa Stark) dosáhly největšího uznání.

Když se Chaplin naposled ženil, celý svět věděl, kdo to je. O jeho ženě se toho moc nevědělo.

Byla dcerou amerického dramatika Eugena O'Neilla, který se jí okamžitě zřekl, když se dozvěděl o jejím sňatku s Chaplinem, který byl stejně starý jako on.

Oženit se s Chaplinem nebylo vždy snadné, ale O'Neill zvládala turbulence, které ho obklopovaly, s tichou grácií.

Čtyřicátá léta přinesla Chaplinovi ​​soudní procesy, drsné tiskové útoky, obecně nepříznivou publicitu a neúspěch jeho jediného filmu desetiletí. Svět žil žalobou aspirující hvězdičky Joan Barryové, která zažalovala Chaplina o uznání otcovství. Přestože krevní testy prokázaly, že není otcem, porota rozhodla jinak a soudce mu nařídil, aby dítě finančně podporoval.

O'Neill byla po Chaplinově boku v Londýně na světové premiéře jeho filmu Světla ramp v roce 1952, když dostal zprávu, že se bude muset podrobit výslechu o svých politických názorech a morálním chování, pokud chce znovu vstoupit do USA. Pár se rozhodl se svými dětmi usadit ve Švýcarsku a přestěhoval se do Corsier-sur-Vevey poblíž Ženevského jezera. Žili tam až do jeho ​​smrti.

Když žiju s Oonou, hloubka a krása její postavy jsou pro mě neustálým zjevením,

napsal Chaplin ve své autobiografii. 

I když přede mnou kráčí po úzkých chodnících Vevey s jednoduchou důstojností, její úhledná malá postava je přímá, tmavé vlasy uhlazené dozadu s několika stříbrnými nitkami, náhle mě zaplaví vlna lásky a obdivu za všechno, čím je, a v krku se mi udělá knedlík,

uvedl.

Chaplin zemřel na Štědrý den v roce 1977. Oona žila dalších 14 let, převážně v ústraní ve Švýcarsku a New Yorku. Zemřela v roce 1991 na rakovinu slinivky ve věku 66 let. Chaplin a O'Neill jsou pohřbeni bok po boku v Corsier-sur-Vevey.

Zdroje článku: