30 případů majora Zemana: Agent Bláha chce zabít Zemana, ale shodou okolností jej potrestá mnohem víc

30 případů majora Zemana: Agent Bláha chce zabít Zemana, ale shodou okolností jej potrestá mnohem víc
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Píše se rok 1957 a epizoda Konec velké šance posouvá do popředí agenta Bláhu (nyní Kulhánka). Ten se potýká se zdravotními problémy a chce se co nejdříve vrátit do země, kde na něj nečíhá nebezpečí na každém rohu.

Ještě předtím by však chtěl zabít Zemana a také dokončit své poslání. Má se sejít s Arnoldem Hacklem (Jiří Holý). Bláha (Radoslav Brzobohatý) se necítí dobře a usedá do Hacklova vozu. To trochu vadí jeho pohledné milence Hance Břízové (Regina Rázlová), která má odjet na letiště, aby Hackla vyzvedla. Nakonec jede i s Bláhou.  

Vše sleduje tajná policie. U Kaliny se všichni těší, jak jim Bláha odkryje další agenty, se kterými spolupracuje. Aby nic nenechali náhodě, Jirka Hradec (Rudolf Jelínek) má za úkol seznámit se s Hacklovou milenkou Hankou Břízovou. Z letiště odjíždí Bláha jen s Hacklem a žádá ho, aby mu zajistil kontakt přes hranice. To se ovšem Hacklovi nelíbí. Nabízí ale agentovi bezpečný úkryt, aby se zde mohl vyléčit a dělat to, co má.  

Jirka Hradec jde na Hanku „od lesa”, ale ta o něj nejeví zájem. Je tak donucen jí ukázat legitimaci. I navzdory tomu jsou si velmi sympatičtí. Hradec prožije s Hankou hezký večer, za což dostane od nadřízeného Kaliny (Miloš Willig) pěkně vynadáno. Hanka o Bláhovi/Kulhánkovi nic neví – naposledy ho viděla na letišti. Hance je Hradec tak sympatický, že souhlasí s navázáním spolupráce. Jirkovi také sděluje, že má Hackl chatu u Sedlčan. Nakreslí mu i mapu.  

Tam však policisté už Bláhu nechytí. Bylo mu zle, a tak se rozhodl odjet. U silnice ho naložila Jiřina Králová (Jana Dítětová), která si ho odvezla domů a zajistila mu doktora. Mezitím Zeman kontaktuje Hackla. Ten ale netuší, kde Bláha je.  

Bláha se snaží spojit s Hankou, ale žárlivá Jiřina jí dopis nepředá. To Bláhu, který se u ní zatím zabydlel, naštve. Telegram Hacklovi zachytí policie a sleduje jejich setkání. Hackl zorganizuje Bláhovi odjezd kamionem a nezapomene se mu zmínit, že ho hledá Zeman. To Bláhu popudí. Rovněž jej rozčílí, když mu Hackl řekne, že Bláha už nebude ničím užitečný, neboť doby střelců už jsou pryč.

Bláha se připravuje na odstranění Zemana, aby dokázal, že je ještě potřebný. Sleduje ho na Střelecký ostrov, kde se mu chce také pomstít za rok 1948. Výstřely, které míří na Zemana, však smrtelně zraní jeho ženu Lídu (Renáta Doležalová), jež mu vběhne do rány. Zeman nakonec Bláhu dostane a Bláha padá mrtvý na schodech.  

Kamionem určeným pro Bláhu odváží Hackl a jeho přítelkyně Hanku, která už je naverbovanou agentkou. Jejich odjezd sleduje Hradec a Žitný (František Němec)

Pod čarou 

Nelze si nevšimnout, že nepřátelé komunismu zlikvidovali hlavnímu hrdinovi otce i manželku. Díl je postavený tak, aby Zemana opravdu každý divák politoval. Na druhou stranu je také nepřehlédnutelné, že agent Bláha se dokázal pohybovat, aniž by ho kdo dokázal chytit. Kdyby tak nebylo jeho osobní msty, která ho zcela zaslepila, asi by ho ani nikdo nechytil.

I přes velkou snahu udělat z postavy agenta Bláhy nepřítele krásného a bezpečného života v Československu, záměr nakonec tvůrcům moc nevyšel. Brzobohatý byl v tomto seriálu velice populární postavou (to i přes frašku s plastikou obličeje, která moc nevyšla). V roce 1957 navíc už neběhali nepřátelští agenti po městech a nestříleli z osobní iniciativy do lidí. To by jim asi už neprošlo. 

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský článek