10 zfilmovaných nočních běsů Stephena Kinga

10 zfilmovaných nočních běsů Stephena Kinga
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stephen King patří jednoznačně mezi nejvýznamnější a nejproduktivnější spisovatele současnosti. Do povědomí diváka se dostal především jako autor hororových a děsuplných snímků, ale na svém kontě má také silná psychologická dramata a mysteriózní příběhy. V tomto článku se podíváme na výběr deseti výjimečných hororů, které vznikly díky příběhům tohoto génia.

Cujo, vzteklý pes (1983)

Seriál přátelé přinesl jednu epizodu, ve které se Rachel rozhodla dívat na Cuja sama. Poté, co domů dorazil Joey, pronesla památnou větu. „Co je s tím psem? Nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale doufám, že chcipne.“ Podobné pocity bude mít asi každý, kdo se na tento horor podívá.

Příběh pojednává v první polovině o rozpadu rodiny a v té druhé o uvěznění matky se synem v automobilu. Naneštěstí filmová adaptace nepopisuje stísněnost prostoru tolik, co Kingova kniha, kterou psal v období svého „… velmi hloupého a aktivního pití alkoholu.“ Nicméně myšlenka zabijáckého, lidi kousajícího a trhajícího psa funguje. I když se jedná o starý film, svého diváka si do dnešního dne najde.

Hřbitov domácích zvířátek / Řbitov zviřátek (1989; 2019)

Řbitov zviřátek je jeden z nejděsivějších románů od Stephena Kinga, který se dočkal několika adaptací. Jedna z nich vzešla před dvěma lety a drží si spíše průměrné hodnocení. No obě dvě verze, které jsou zmíněné zde, tedy ta z roku 1989 a i ta z 2019 opravdu stojí za zhlédnutí. Škoda jen, že filmové plátno, ani televize, nedokáže na diváka přenést obojí – smutek a děs, které jsou cítit z knižního příběhu, ve kterém se otec rozhodne oživit své příbuzné díky nadpřirozeným účinkům hřbitova pro domácí mazlíčky.

Temná polovina / Druhé já (1993)

Jeden z mysteriózních hororů, který kopíruje spisovatelovu předlohu téměř slovo od slova. Ve filmu druhé já je možné se setkat s propracovanou postavou, skvělým dějem s vyvážením komedie, napětí a mysteriózna. Výsledkem je jedna z lepších adaptací knižní předlohy.

Ve filmu se hlavní postava potýká s bolestmi hlavy. Poté, co přijde o vědomí a je přiveden na operační sál, mu je v mozku objevena záhadná pulzující hmota, která je označena za nádor a odoperována. O 20 let později je z Thada, hlavního představitele, úspěšný spisovatel, který má ale i své alterego, pod kterým vydává knihy plné krve a násilí. V okamžiku, kdy se rozhodne rituálně svůj pseudonym pohřbít, začnou se dít podivné věci…

Mlha (2007)

I po letech od uvedení tohoto filmu z příběhu mrazí. Je možné jej považovat za kultovní klasiku, která si pohrává s psychologií davu a strachem z neznáma. Jak film, tak kniha rozpracovává psychologii postav, takže nedochází k nepochopitelným rozhodnutím v průběhu filmu. Na město ve filmu sedá neprostupná mlha. Tento zajímavý meteorologický útvar sledují návštěvníci supermarketu, kteří se handrkují o to, zdali se mají, nebo nemají bát. Brzy zjistí, že se mlhy opravdu bát nemusí. Že strach nahání to, co se mlhou plíží…

Kukuřičné děti (1984)

Film kukuřičné děti představuje prvky zombie filmu, westernů a hororu. Na cestě do Seattlu zastaví pár v městečku, které je obklopené zdánlivě nekonečnými lány kukuřice. V této vesnici vládne náboženský kult mladých, který má určitá pravidla. Film, stejně jako kniha, geniálně pracuje s napětím mezi skupinami, mezi generacemi, ekonomickými třídami, náboženskými elitami, velkými městy a malými komunitami, mezi bohabojnými konzervativci a liberálními ateisty. Pole se totiž dá spálit. Ale neutuchající konflikty nikoli.

Osvícení (1980)

Tento film se stal světoznámým kultem, proto nesmí na seznamu chybět. Pro ty z vás, kteří neví a neznají, tak příběh pojednává o rodinné disfunkci a nedostatku spisovatelské invence na podivném a prázdném místě, kde se dějí paranormální věci. Jednoduchá myšlenka zfilmovaná Kubrickem se prostě a jednoduše stala jedním z nejznámějších hororových filmů všech dob. A šílenství podané Jackem Nicholsonem je úchvatně líbivé.

Mrtvá zóna (1983)

Film, který je složité zařadit do jasně dané kolonky. Je to mysteriózní thriller s hororovými prvky? Nicméně, jedná se o film, který nádherně podtrhuje atmosféru knižního zpracování. Možná je to díky skvělé práci režiséra, možná díky hereckému výkonu podivínského Christophera Walkena v hlavní roli. Film nabízí relativně jednoduchou zápletku. Pětileté kóma dalo hlavnímu hrdinovi schopnost předvídat budoucnost. Budoucnost ale znamená jistou smrt, kterou rozpoutá člověk, kterého zná. A je také jediný, kdo to může změnit.

Carrie (1976)

Filmové zpracování Kingovy prvotiny je mistrovským dílem, které si nezahrává pouze s hororem, ale také s bytostnou a všepožírající hrůzou a nejistotou. Než se k tomu dostane prochází vším možným. Je to příběh dospívání, klasické rodinné drama, příběh ze střední školy. Jak se plachá náctiletá studentka trápená svými spolužáky a terorizovaná šílenou matkou, náboženskou fanatičkou, ocitne na obrazovce a je patřičně představena, chápeme její emocionální vězení a rozpoložení, ve kterém žije. Film se hýbe na vlnách, divák neví, kde se ocitne a kam se příběh ubere. A poté, přesně v onen okamžik nevědomosti, propuká opravdový děs…

To (1990; 2017; 2019)

Filmové zpracování díla „IT“ od Stephena Kinga se setkalo s párem zfilmování a jednoho pokračování. Děj snad není třeba již nijak představovat. Pracuje s děsivou myšlenkou ztrácejících se dětí, za kterým stojí násilník, jehož činnost se táhne po dobu dlouhých staletí.

Doktor Spánek (2019)

Předminulý rok byl představen Doktor Spánek od Stephena Kinga. Jedná se o pokračování filmu Osvícení, který byl zmíněný v tomto článku také. Je až s podivem, jak moc film navazuje na předchůdce a jak malé detaily dále rozpracovává. Jedná se o příběh Dana Torrance, malého chlapce, kterého jsme mohli vidět v Osvícení. Ten se snaží 40 let po událostech, které se staly v hotelu, najít klid na duši. Setkává se s dívkou, která je obdařena silnými mimosmyslovými schopnostmi, které vycítí také z Dana. Příběh dostává další rozměr v okamžiku, kdy je představena skupina, která čerpá ze síly obdařených dětí energii k dosažení nesmrtelnosti…