Zlatá labuť: Jakub konečně řekne, jak to bylo s Martou, Irena se chce zbavit doktorky a Pulkráb posílá synkovi jed

Zlatá labuť: Jakub konečně řekne, jak to bylo s Martou, Irena se chce zbavit doktorky a Pulkráb posílá synkovi jed
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Eva neměla dobrý pocit z toho, že se nechala Irenou vmanipulovat do předávání kytice na módní přehlídce. Proto se rozhodla, že zajde za Gruberem a vysvětlí mu, že to bylo na Irenin pokyn. Také by mu ráda poděkovala, že zasáhl před jejím transportem.

Setkání však neprobíhalo tak, jak si představovala. Gruberová ji urážela, ukazovala ji dcerám jako ženu pochybných mravů a s Wilhelmem nevyřešila nic. Chtěla ho požádat o shovívavost s Kamilem, ale jen zjistila to, co už dávno všichni, kdo byli do Kamilova skrývání zapletení, věděli. Pokud Kamil promluví, nikdo je nezachrání. Ani Eva a její ochota se Gruberovi odvděčit.

Lukáš opět propadl pití a má potřebu si to s Jakubem vyříkat. Irena ho nechce nechat odjet, ale i tak jede, a ona tak musí za ním, aby něco neprovedl. Na rozdíl od Lukáše má v plánu Jakuba použít pro svou věc. Na oplátku mu slíbí, že tu věc s Martou nechá být.

Jakub konečně uleví svému svědomí a řekne jí, jak se to s klavíristkou semlelo. Vlastně neměl v úmyslu jí ublížit. Chtěl jí jenom rozmluvit to, aby udala Bouchnera. On by se bránil a stáhl by do problémů další lidi, včetně Aleny. A ta nemá bohaté a vlivné rodiče a kvůli své lesbické orientaci by nemusela dopadnout dobře. Jenže Martě vypadla zbraň a nebyla schopná ji najít, on ji zvedl a nějak se to prostě stalo. Zbraň vystřelila. Jak moc to Jakub chtěl, nebo to bylo dílem náhody, už se nikdo nedozví.

Irena vymyslí ďábelský plán, aby se zbavila doktorky. Dokud bude v rodině, hrozí jí opakování testů a podruhé by už pouštění žilou, které jí snížilo tlak a tep, nemuselo zabrat.

doktorka Schneiderová
doktorka Schneiderová | Zdroj: TV Nova

Příležitost se vyskytne brzy. Markéta je opět v ráži kvůli Báře a udělá se jí špatně. Kromě doktorky je přivolaný i Jakub s občerstvením a v nestřeženém okamžiku vloží do lékovky určené Markétě pervitin. Místo uklidňujícího efektu si Markéta užije divoký večer. Její rodiče to tak samozřejmě nechtějí nechat a připomenou Kučerovým, že kvůli doktorčiným experimentům se stimulanty měl problémy starý Kučera se srdcem, z Rudolfa se stala troska, kterou chtěl Gruber zastřelit, a teď bylo v ohrožení vytoužené dítě, dědic impéria Ditrichových.

Marek zjišťuje, že Bára plánuje útěk, ale ne s ním. Setkává se také s Pulkrábem. Zlomený muž si bláhově myslí, že by mohl Kamila z vězení vykoupit, ale Marek se mu vysměje. Neví, kolik vagónů zlata by bylo potřeba, aby se Kamil dostal ze spárů Němců živý. Konečně to pochopil i starý Pulkráb. Posílá tak synovi alespoň jed, aby sám zvážil, zda to pro něj nebude snadnější cesta než mučení a prozrazení dalších lidí.

Starý Kučera je rozčilený, když zjišťuje, že to byla Irena, kdo dal Hessovi do rukou důkaz o úplatcích, které Gruber bral. Irena je však přesvědčená, že si to zasloužil. Nebojí se ani Gruberových výhrůžek, že se teď její léčbě budou věnovat Němci. Chlapík bude mít nejspíš dost starostí sám se sebou. A navíc má peklo doma.

Bára stále s útěkem váhá, ale je otřesená, když si pro nakupující jeptišku ze sirotčince přijde gestapo až do obchodu. Odvedli ze sirotčince všechny řádové sestry, vychovatelky, dokonce i kuchařku. Kamil už asi začal mluvit a zmínil se, že mu jedna z jeptišek měla s útěkem pomáhat.

Lehké to nemá ani Valerie Horká. Bouchner si na ni dělá zálusk a hned tak jí nedá pokoj. Navíc má fotky, které jí dělal Oldřich Skalský. Něco o něm ví, ale cena za informace je pro Valerii moc vysoká.

Zdroje článku: