Zlatá labuť: Boj o ředitelské místo i návrat Grubera zastíní únos Petrova syna Edíka

Zlatá labuť: Boj o ředitelské místo i návrat Grubera zastíní únos Petrova syna Edíka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stavba elektráren je dokončená a Kučerovi a Ditrichovi doufají, že na slavnostní akci přijedou i Němci. Jejich oznámení, že je zajímá až zahájení provozu, nenesou rodiny dobře. Němci tím jasně dávají najevo, že se nehodlají kamarádit a podmínky stanovují oni.

Petr se s láskou věnuje malému Edovi, který je střídavě u něj a u Ditrichových. Jen si stěžuje, že ho má u sebe až moc málo. Nevyžádané otcovské rady dostává od Lukáše, ale on má na rodinu poněkud méně romantický pohled. Bere to podle té rodiny, kde vyrost. Tam to rozhodně tak plné lásky, o které mluví Lukáš, nebylo.

Velký návrat Grubera

Se zprávou, že je Gruber opět zpět a sedí pevně v sedle, přišla Irena. Je jí také jasné, že její pokus o jeho odstranění nepřejde Gruber bez povšimnutí. Bude chtít pomstu a vychutná si ji plnými doušky. Irena se snaží varovat Petra, ale ten nevidí důvod, proč by on měl mít s mocným Němcem problém. Trochu se zadostiučiněním Ireně vmete do tváře, že bát se musí hlavně ona!

Jak málo svou sestru zná a jak moc ji podceňuje.

Zmizení Petrova syna

V době, kdy se Petr a Ditrichovi baví v u skleničky, se z kočárku, který stojí opodál, ztratí Petrův syn. Obchod je uzavřený, policie přivolaná. Po dítěti se slehla zem. Petr podezřívá každého. Irenu i cizí ženu, která se pohybovala po obchodě. Netuší, že je to Irenina kandidátka na místo, které uvolnil Bouchner.

Ani Irena neztratila formu

Irena je jako vždy praktická a krok před Petrem. V době, kdy se Petr stáhl do ústraní, aby se vyrovnal se ztrátou manželky i milenky, Irena našla novou ředitelku obchodu. Jenže Petr chce do této funkce Macha. A po návratu Grubera je jasné, že obsazení ředitelského místa nebude jen přeměřováním síly mezi sourozenci. Gruber chce mít ve vedení svého člověka, a přestože si je vědom toho, že Lhotský nemá pro vedení žádné předpoklady, oceňuje jeho loajalitu a věří, že právě takového poskoka by do vedení obchodu potřeboval. Kdo si prosadí svou, je ale skoro jisté.

S Gruberem se vrací do děje krásné slovní hrátky. Gruber už dávno pochopil, kdo ze sourozenců Kučerových je pro něj důstojným soupeřem a Irena ví, že to nebude snadná válka, a i když si občas prosadí svou, s Gruberem si nebude nikdy jistá, co přijde další den. Je však v její povaze, aby do každé výzvy šla s plným nasazením.

Na nejpikantnější dějovou linku si ještě počkáme

Mnohem zábavnější hru však Gruber rozehrává úplně jinde. Eva nerozumí sama sobě. Na jedné straně je rozum, který ji od nebezpečného dobrodružství odrazuje a na té druhé straně je ona, její ženskost a zrychlený dech, když se k ní Gruber přiblíží. Je to strach, nebo co to vlastně je? Sama ještě neví. A už vůbec se v tom krutém, ale zároveň přitažlivém muži nevyzná. Oba rozehrávají hru, která by se dala přirovnat k tanci nad propastí.

Zdroje článku: