Vřískot 5: Po více než čtvrt století od filmu Vřískot z dílny mistra hrůzy Wese Cravena je Ghostface opět ve městě

Vřískot 5: Po více než čtvrt století od filmu Vřískot z dílny mistra hrůzy Wese Cravena je Ghostface opět ve městě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V premiéře si film z roku 2022 můžete vychutnat u televizních obrazovek, kde je přece jen snadnější se potom dostat pod peřinu, než jít tmavým městem cestou z kina. Kdo se rád bojí, určitě si horor patřící do osvědčené série rád připomene.

Když bylo ohlášeno, že se pracuje na dalším Vřískotu, fanoušci byli nadšení, ale zároveň se trochu báli, zda pokračování celou oblíbenou sérii filmů nezkazí. Na scéně se objevuje nový Ghostface se strašidelnou maskou a zaměřuje se na úplně jiné oběti. Pod ostřím jeho nože má skončit nová generace mladých hrdinů. Sam (Melissa Barrerová), její mladší sestra Tara (Jenna Ortegová) i jejich přátelé jsou ve smrtelném nebezpečí. Podle jakého klíče vrah zabíjí tentokrát? A co se stane, když se vrátí původní zkušení hrdinové Sidney (Neve Campbellová), reportérka Gale (Courteney Coxová) a ostřílený Dewey (David Arquette)?

Pátý díl znovu oživené série Vřískot přináší jedinečnou směs hororu a zábavných popkulturních odkazů. Diváci si nový příběh vychutnávají od první minuty.

Páté pokračování opravdu předčilo očekávání milovníků hororů ve všech směrech. Všechna pokračování Vřískotu jsou svým způsobem skvělá, ale žádné z nich tak úplně nenaplňuje intenzitu originálu. Wes Craven, otec původního Vřískotu, by byl na pokračování hrdý.

Obsazení pátého dílu je podle diváků snad nejlepší obsazení od prvního filmu. Nejen, že diváci vidí původní trio znovu pohromadě, ale přidali se i noví talentovaní herci. Tyto čerstvé tváře odvádějí skvělou práci při uvádění nové generace do filmů.

Je to krvavé, je to vtipné a je to sebevědomé. Co víc si od filmu Vřískot přát?

Courteney Cox
Courteney Cox | Zdroj: FTV Prima / Paramount Pictures

Zajímavosti

  • Pátý díl úspěšné hororové série Vřískot z roku 2022 volně navazuje na předchozí filmy, ale zároveň představuje úplně novou generaci mladých hrdinů.
  • Film měl naplánovanou premiéru 25 let po prvním Vřískotu, ale kvůli pandemii covidu-19 se jeho uvedení v kinech opozdilo. Děj filmu se přesto odehrává přesně 25 let po první sérii vražd spáchaných v městečku Woodsboro.
  • Neve Campbell, Courteney Cox a David Arquette jsou hlavními hvězdami celé série Vřískot a všichni se objevili už v prvním filmu.
  • Courteney Coxová a David Arquette hrají hrdiny, kteří se v průběhu filmové série sblížili a vzali. K něčemu podobnému došlo i ve skutečnosti. Herci se během natáčení romanticky zapletli, v roce 1999 se vzali, ale o čtyři roky později se rozvedli. Ve filmu se objevuje jejich společná zarámovaná fotografie. Jde o skutečný snímek, který vznikl v době, kdy byli svoji.
  • Vřískot vymyslel a natočil Wes Craven, který se proslavil jako vyhledávaný režisér hororů. Stojí také za legendární Noční můrou v Elm Street. Craven zemřel v roce 2015 a Vřískot 5 je tedy prvním dílem série, který nerežíroval. Film je věnován jeho památce.
  • Vřískot 5 natočilo režisérské duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. Oba se považují za dlouholeté fanoušky celé série a tvrdí, že režisér Wes Craven a první Vřískot z roku 1996 jsou hlavními důvody, proč začali točit horory.
  • Na pátý Vřískot navázalo pokračování jednoduše pojmenované Vřískot 6, ve kterém se děj po dlouhé době přesunul z fiktivního městečka Woodsboro do rušné newyorské čtvrti Manhattan. Tento díl se stal finančně nejúspěšnějším dílem celé série. V současnosti se připravuje sedmý film.
  • Práce na sedmém filmu zkomplikoval kontroverzní vyhazov herečky Melissy Barrerové, která se stala jednou z nových hlavních hvězd restartované série. V listopadu 2023 herečka publikovala na Instagramu příspěvek, ve kterém se zastala Palestinců v současné válce mezi Izraelem a Hamásem. Producenti filmu si její post vyložili jako antisemitský a ukončili s ní spolupráci.
  • Krátce nato z natáčení sedmého pokračování odstoupila i Jenna Ortegová s odůvodněním, že se kryje s jinými jejími závazky – natáčením druhé řady seriálu Wednesday.
  • Série Vřískot se řadí do specifického subžánru hororů, kterému se říká „slasher”. Každý slasher se vyznačuje mladými atraktivními hrdiny, které pronásleduje tajuplný nezastavitelný maskovaný vrah. Typickými slashery jsou série Halloween, Noční můra v Elm Street, Pátek třináctého nebo Tajemství loňského léta.
  • Ve filmu se objevuje ulice s názvem Elm Street. Jde o přímý odkaz na Noční můru z Elm Street.
  • Aby filmaři zabránili vyzrazení přísně utajovaných zvratů, vzniklo několik různých verzí scénáře. Dokonce bylo natočeno několik falešných scén.
  • Natáčení filmu probíhalo v Severní Karolíně.
  • Hudbu k filmu složil Brian Tyler. Tyler nahradil Marca Beltramiho, který složil hudbu ke všem předchozím dílům.
  • Rozpočet filmu byl 24 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 138,9 milionů dolarů.
Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • Autorský text