Zpátky do minulosti s Ulicí: Lída Farská se zabouchla do gaye a utekla k sektě. Pak si udělala dítě s profesorem

Zpátky do minulosti s Ulicí: Lída Farská se zabouchla do gaye a utekla k sektě. Pak si udělala dítě s profesorem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lídu z Ulice si většina z nás vybaví jako nepříliš výraznou starší sestru společenštější a přitažlivější Moniky. Pravdou ale je, že i na pohled ušlápnutá Lída vedla poměrně divoký život. Začalo to útěkem k nebezpečné sektě, pokračovalo prací mezi feťáky a skončilo svatbou se starším profesorem.

Omyly Lídy Farské: homosexuální kadeřník a guru

Zavzpomínejme na starší ze dvou dcer Oldy a Jitky Farských. Lída (Jana Birgusová) byla vždy vnímána jako ta umírněnější, naslouchající a chápavá. Možná právě tahle povaha ji předurčovala k tomu, že sama sobě příliš nevěřila. Zpočátku měla nízké sebevědomí, kterým navíc otřáslo zjištění, že její první velká láska, kadeřník Michal, je gay.

Podobně jako dnes Kristýna Voláková (Sára Korbelová) vložila kdysi i Lída Farská důvěru v nesprávné lidi. Nechala si poplést hlavu podivnou a nebezpečnou sektou, za níž dokonce odešla z domova. „Lída si prožila velmi alternativní období života, kterému vévodil vztah s guru Samuelem.“ (My z Ulice, str. 32)

Jana Birgusová a Anna Fixová na párty seriálu Ulice
Jana Birgusová a Anna Fixová na párty seriálu Ulice | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Naštěstí brzy prozřela, ale začala pracovat na farmě pro drogově závislé, což jejím rodičům připadalo jako útěk z deště pod okap. Nebylo pro ně nijak příjemné, že se dcera pohybuje v takových kruzích. Popostrčilo ji to však na správnou cestu, která jí konečně otevřela obzory a ukázala, čím by mohla být.

Pohroužila se do náročného studia psychologie a vrátila se domů, kde mohla nově nabyté znalosti rovnou využít. Farští se totiž tehdy potýkali s celou řadou vlastních problémů. Stačí si vzpomenout na ztrátu novorozeného synka Jeníčka, na nečekané zjevení Oldřichova hříchu z mládí – nemanželského syna Jakuba, na Jitčino zhroucení a hledání útěchy v náručí vyšinutého Kukačky (Pavel Rímský). Ten nakonec k manipulaci Jitkou (Ilona Svobodová) využil právě Lídu, která původně chtěla mámě pomoct se ho zbavit.

Podraz s antikoncepcí Lídu málem připravil o manžela

Kukačka posléze obě ženy unesl a způsobil jim traumata, s nimiž se vyrovnávaly jen těžko. Lídě s tím pomáhal její starší profesor Jan Kostka (Luboš Veselý). Vztah učitele a studentky rychle přerostl v něco hlubšího. Zamilovali se a rozhodli se pro sňatek, který si Lída prosadila navzdory nesouhlasu rodičů.

Jana Birgusová, Patricie Pagáčová a Kristýna Leichtová
Jana Birgusová, Patricie Pagáčová a Kristýna Leichtová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Kdo by se jim divil, Jan už byl koneckonců třikrát rozvedený, s každou ze svých bývalých manželek měl dítě a přímo nadstandardně dobrý vztah. Navíc otevřeně přiznával, že není mužem pro jedno trvalé manželství a že Lídě nikdy nesliboval lásku na věčné časy. Ona si jej přesto prosadila a Jitka s Oldou proti tomu nic nezmohli. Nezbylo jim než být dceři oporou v době, kdy z touhy po vlastním dítěti Jana podvedla a i přes jeho nesouhlas tajně vysadila antikoncepci.

Bral to jako zásadní podraz a narušení důvěry, už s Lídou nechtěl dál žít a nenechal si to vymluvit ani od Oldy (Ondřej Pavelka). O toho se pak staral, když prodělal mrtvici, a samotné Lídě dokonce pomáhal s diplomovou prací. Při pohledu na snímek z ultrazvuku se v něm něco zlomilo a přimělo ho dát své ženě ještě šanci. Narodila se jim Eliška.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 137, 161. ISBN 978-80-724-3616-3.