KVÍZ: Zavzpomínejte si na Tři veterány s naším kvízem pro pravé fanoušky

KVÍZ: Zavzpomínejte si na Tři veterány s naším kvízem pro pravé fanoušky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velmi zajímavá i lehce netradiční je pohádka Tři veteráni, která přišla na plátna kin v roce 1984. Od té doby patří k oblíbeným snímkům mnohých z nás. Pojďme si teď společně připomenout tuto legendární českou pohádku.

Pohádku Tři veteráni režíroval Oldřich Lipský na motivy stejnojmenné pohádky z knihy Jana Wericha. Toto dílo bylo Lipského předposledním filmem a dával si na něm patřičně záležet. Jedná se o opravdu zajímavou směsici dobrodružství, humoru, ale také magie a fantazie, což v době jejího uvedení nebylo zas tak standardní, a tak se Tři veteráni lehce odklánějí od tradičních českých pohádek. Filmem nás provází tři hlavní postavy, tři vysloužilí kamarádi, vojáci Pankrác, Bimbác a Servác.

Tito tři kamarádi se toulají bezcílně světem, když v tom narazí na trojici skřítků, kteří jim darují zázračné předměty, aby jim přilepšili a aby díky nim působili radost nejen sobě, ale i ostatním lidem. Kouzelný klobouk jim pomůže přičarovat věci, bezedný měšec jim obstará tolik zlaťáků, kolik jen budou chtít, a kouzelná harfička jim přičaruje jakékoliv lidi, od vojáků po kuchaře. S těmito dary by se dalo říct, že jim už ke štěstí nic neschází a život prožijí v naprostém štěstí a blahobytu. Opak je však pravdou! Zamilovali se do krásné, avšak proradné a lstivé princezny Bosany, která je se svým otcem obrala o kouzelné předměty, a oni opět zůstali na mizině. Skřítci zde představují hodné a trpělivé bytosti, a tak jim dají další možnost vše napravit, což se veteránům povede. V pohádce je mnoho ponaučení, nad kterými je dobré se zamyslet. Ale teď už neztrácejme čas a pojďme se podívat, jak dobře si tento film pamatuje a zda jste tedy opravdový fanoušek, nebo ještě máte co dohánět!

Tak co, jste odborníkem na tuto pohádku, nebo máte pořád ještě informační mezery, které je potřeba zaplnit? Pokud jste v kvízu nedopadli nejlépe, nevěšte hlavu, aspoň máte opět důvod udělat si pohodlí a pustit si tuto zábavnou pohádku, která vám nejen zpříjemní den, ale také vám připomene mnohá ponaučení, na které je dobré nezapomínat.

Zdroje článku: