Tobruk: Herci museli film natáčet při 40 stupních Celsia. Historický snímek si nenechte ujít ve čtvrtek na Nova Cinema

Tobruk: Herci museli film natáčet při 40 stupních Celsia. Historický snímek si nenechte ujít ve čtvrtek na Nova Cinema
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film se odehrává podle skutečných událostí. Píše se rok 1941 a druhá světová válka je v plné síle. Němci a Italové obsadili severoafrické město Tobruk, kam byli odveleni vojáci 11. východního československého praporu.

Hlavním hrdinou filmu je voják Jiří Pospíchal, který zpočátku srší naivitou a hrdinstvím, ovšem kvůli peklu, které postupně zažije, se jeho představy a odvaha rozprchnou jako poslední kapka vody v poušti.

Film se snaží ukázat co nejvíce autentičnosti

Díky plukovníku Karlu Klapálkovi a majoru Karlu Střelkovi může divák ve filmu zhlédnout autentické filmové záběry, které zachycují válku v Tobruku. K tvorbě filmu také hodně přispělo zapůjčení deníků válečných veteránů. Také veškerá nákladní auta si už tu původní válku zažila, jedná se o skutečné originály.

Na herce se kladly velké nároky, jejich zdravotní stav musel být perfektní

Herci to neměli vůbec jednoduché. Ještě před samotným natáčením si museli projít dvanáctidenním výcvikovým kempem ve Vyškově, kde byli pod psychickou i fyzickou zátěží. A jelikož natáčení bylo pro herce skutečně náročné, všichni museli projít kompletním lékařským screeningem.

Prostředí pro natáčení nebylo ideální, příroda tvůrce hodně potrápila

V místě, kde se film točil, se teplota vzduchu pohybuje kolem čtyřiceti stupňů Celsia, takže si dovedete představit, jaké úmorné vedro museli všichni zažívat. Natáčení také znepříjemnila písečná bouře a všudypřítomní štíři, komáři a mouchy.

Do filmu vkládali všichni velké naděje

Celkem 12 700 kilometrů a pět států procestoval filmový štáb. Rozpočet filmu činil 80 milionů korun, na kterých se podílela řada sponzorů, ale také Ministerstvo obrany České republiky a Česká televize.

Tento historický film vám nesmí uniknout, nezapomeňte, vysílá ho Nova Cinema 13. 8. v 17:50 hodin.