The Fallout: Co se stane, když se spolužák naštve a vystřílí školu

The Fallout: Co se stane, když se spolužák naštve a vystřílí školu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celovečerní debut Megan Park byl uvedený na festivalu South By Southwest v březnu 2021, kde se setkal s ohlasem kritiky a získal Velkou cenu poroty v soutěži celovečerních filmů a také Cenu diváků. Poté, co film získalo studio Warner Bros. Pictures, dostal se na streamovací platformu HBO Max.

Okamžitě se stal jedním z nejsledovanějších a nejdiskutovanějších filmů, především vzhledem k aktuálnosti tématu, které rezonuje v celých Spojených státech.

Film začíná školní střelbou, která však zůstává mimo záběr, zatímco kamera se soustředí na zmatené a vyděšené tváře dvou dívek, Vady (Jenna Ortega) a Mii (Maddie Ziegler), které se čirou náhodou ocitly chvíli před střelbou na školních toaletách. První si šla ve vyučování zavolat a druhá se fintila na školní focení. Jejich záškoláctví jim tak možná zachránilo život.

Tragický okamžik je podtržený příchodem spolužáka Quintona (Niles Fitch) celého od krve, který se přišel schovat před ozbrojeným spolužákem, když začal do dětí střílet. Naštěstí vyvázl, ale jeho bratr takové štěstí neměl a na následky střelného poranění zemřel.

Hřímající řev výstřelů je po deset minutách velkého napětí a paniky doprovázen zoufalými výkřiky, zatímco Vada, Mia a Quinton se musí vyrovnat s následky dramatických událostí.

To, co je na filmu hned zajímavé, je právě volba prolínání tří osudů a emocionální dopady na každého z trojice.

Stejně jako Euphoria se film mladé režisérky zajímá o studii neklidu dospívajících lidí, která odráží dysfunkční rodiny, objevování sexuality nebo zneužívání drog jako jediné záchrany před tlakem společnosti.

Vada a Mia se v psychologickém chaosu sbližují a sdílí své emoce a vjemy. Každá se s problémy dospívání a s otřesnou událostí vypořádává po svém. Vada má za sebou rodinu, která ji sice leze na nervy, ale stará se o ni a miluje ji. Mia je dobře zabezpečená, ale rodiče má v Japonsku a na svůj strach a paniku zůstává sama.

A protože jde o školní hvězdu, má vše ještě složitější a nemůže ventilovat své emoce na venek.

Téma školních masakrů je v USA hodně tabuizované a jen málo režisérů se odhodlalo svou pozornost zaměřit tímto směrem. Společnost je rozdělená na dva tábory. Jeden tvrdě schvaluje právo na vlastnění zbraní a druhý dělá vše proto, aby se dětí nebály chodit do školy a rodiče je tam vozit.

Film The Fallout (Následky) se hodně soustředí na mezilidské vztahy a rodinu, která je nezbytná k překonání dramat a osamělosti.

Zdroj článku: