Smutná zpráva: Ennio Morricone odešel do hudebního nebe

Smutná zpráva: Ennio Morricone odešel do hudebního nebe
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Maestro Ennio Morricone opustil náš svět ve věku 91 let a zanechal po sobě famózní hudební dědictví. V jakých filmech můžete jeho mistrovství obdivovat? A s jakými režiséry spolupracoval?

Smutná zpráva z Říma

Bohužel se před několika dny z Říma ozvala velmi smutná zpráva. V římské klinice v noci z neděle na pondělí zesnul legendární hudební skladatel Ennio Morricone. Stalo se tak v důsledku nešťastného pádu, který před časem utrpěl. Svět o tom informoval jeho právní zástupce Giorgio Asumma.

Proslavil se díky spaghetti westernům

Jeho tvorba bude navždy vryta v našich srdcích. Slavným se stal především díky westernům natočeným v 60. letech, které měl na svědomí Sergio Leone. Legendární filmová hudba nahraná k filmům Tenkrát na Západě nebo Tenkrát v Americe patří mezi nesmazatelné stopy tohoto hudebního velikána. Od té doby začala jeho hvězda stoupat.

Jeho jméno se stalo pojmem

Po těchto filmech se spoluprací s ním mohli pochlubit mnozí filmoví režiséři. Ennio si mohl vybírat z mnoha a mnoha nabídek. Spolupracoval se slavnými jmény jako Bernardo Bertolucci, Dario Argento, Mike Nichols, Giuseppe Tornatore nebo Brian De Palma. V rámci filmové a televizní tvorby je jeho jméno uvedeno u více než pěti stovek děl. Mimo jiné nahrál hudbu k televizním filmům s biblickou tématikou – například pro film Biblické příběhy: Šalamoun, nebo Bible – Starý zákon: Josef.

Oscar

V roce 2016 získal Oscara za hudbu k filmu Osm hrozných, který natočil Quentin Tarantino. Již v roce 2007 se stal také držitelem čestného ocenění Cena akademie za celoživotní přínos.

Loni jste jej měli možnost obdivovat v O2 aréně, kde si prostřednictvím série koncertů svět připomněl jeho devadesáté narozeniny. Spolupracoval také s Českým národním symfonickým orchestrem.

Nebe právě uvítalo hudebního boha. Odpočívejte v pokoji, maestro!